Conform calendarului iniţial, şedinţa boardului executiv al FMI destinată aprobări celei de-a cincea revizuiri a programului economic al Ciprului, care ar fi permis eliberarea următoarei tranşe de 86 milioane de euro, era programată să aibă loc vineri. Însă, FMI a decis să amâne această reuniune după decizia de joi a Parlamentului de la Nicosia care a suspendat până la data de 30 ianuarie dezbaterile la legea privind punerea sub sechestru a proprietăţilor ipotecate.
'Cerinţele pentru finalizarea celei de-a cincea revizuiri nu sunt îndeplinite', a declarat un purtător de cuvânt de la FMI.
Creditorii internaţionali susţin că acest act legislativ, care ar fi redus durata procedurilor juridice pentru procedurile de punere sub sechestru, este vital dacă Ciprul vrea să rezolve problema creditelor neperformante. În prezent, creditele neperformante reprezintă mai mult de 50% din creditele totale sau 157% din Produsul Intern Brut al Ciprului.
După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, CE, BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.
AGERPRES