Cipru, paradisul oligarhilor ruși

De-a lungul deceniilor, în Cipru s-a revărsat o avalanșă de bani străini, în special din Rusia, care au adus bogăție pentru câțiva, dar au lăsat țării reputația de centru financiar dubios, arată o investigație realizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), Paper Trail Media și 67 de parteneri media.

Ancheta dezvăluie modul în care Cipru joacă un rol și mai important decât se știa în mod obișnuit în transferul de bani murdari pentru regimul autocratic al președintelui rus Vladimir Putin și pentru alți dictatori brutali și actori antidemocratici.

Potrivit sursei citate, în timp ce Rusia invada Ucraina în 2022, unitatea cipriotă a gigantului contabil PwC din Big Four a ajutat oligarhii ruși să își împrăștie averile și să submineze sancțiunile internaționale menite să oprească finanțarea războiului lui Putin.

Documentele adunate „oferă o perspectivă profundă în interiorul sistemului financiar fraudulos care a contribuit la împuternicirea unora dintre cei mai hotărâți dușmani ai Occidentului”, a declarat ancheta, intitulată „Cyprus Confidential”.

Documentele interne divulgate, care datează de la jumătatea anilor 1990 până în aprilie 2022, includ verificări confidențiale ale antecedentelor, organigrame, declarații financiare, cereri de conturi bancare și mesaje de e-mail, a precizat marți ICIJ.

Autoritățile cipriote spun că toate informațiile vor fi investigate

În urma publicației anchetei ICIJ, președintele cipriot Nikos Christodoulides a declarat marți reporterilor că „tot ceea ce a ieșit la iveală va fi investigat și nimeni nu este mai presus de reputația țării noastre”.

„Toate informațiile care au ieșit la iveală vor fi investigate într-un interval de timp specificat … Reputația țării noastre, credibilitatea țării noastre, înțelegeți, este crucială”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Cipru, care face parte din Uniunea Europeană, este etichetat drept un refugiu sigur pentru câștigurile ilicite ale oligarhilor ruși.

Cipru a luat măsuri drastice împotriva celor numiți de Statele Unite și Marea Britanie pentru că i-ar fi ajutat pe oligarhii ruși să ocolească sancțiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Insula din estul Mediteranei găzduiește o mare diasporă rusă. Limassol de pe coasta sudică, adesea supranumit „Moscova de pe Mediterana”, a fost mult timp un paradis pentru vorbitorii de limbă rusă.

Guvernul cipriot afirmă că a luat măsuri stricte împotriva spălării de bani și a încălcării sancțiunilor de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Dar ICIJ a declarat că dependența insulei de banii rușilor și de alți bani străini a antrenat consecințe care abia acum sunt conștientizate.

Ancheta a durat opt luni și a explorat „hegemonia de lungă durată” a Rusiei asupra lumilor profund întrepătrunse ale politicii și finanțelor din Cipru.

Banca Centrală a Ciprului a declarat că, în ultimii ani, autoritățile au închis 43.000 de societăți fantomă și 123.000 de conturi bancare „suspecte”. Aceasta a adăugat că doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă aparțin în prezent rușilor.