Noul guvern cipriot schimbă planul
Cipru speră ca în timpul discuțiilor care vor începe luna viitoare să dezvolte planuri pentru o conductă care să îl lege de câmpurile de gaze din estul Mediteranei din Israel, a declarat pentru Reuters cel mai important oficial din domeniul energiei din insulă.
Propunerile noului guvern cipriot, care a venit la putere în martie, reprezintă o abordare net diferită de cea a predecesorilor săi în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a Europei și a altor piețe.
În locul conductei EastMed de 2.000 de kilometri către Europa continentală, noul guvern propune o linie mult mai scurtă care să lege Cipru de zăcămintele din largul Israelului. Odată ajuns în Cipru, gazul ar putea fi transformat în GNL și expediat în Europa.
În ultimul deceniu, în estul Mediteranei s-au făcut descoperiri importante de gaze, în special în largul Israelului și al Egiptului, interesul crescând de când invazia Rusiei în Ucraina a afectat fluxurile către Europa.
Descoperirile cipriote mai mici nu au intrat încă în producție, iar pentru ministrul Energiei, George Papanastasiou, un veteran al industriei energetice de aproape patru decenii, noul său plan oferă răspunsurile care trebuie.
„Este un câștig pentru ambele părți”, a declarat el într-un interviu acordat marți.
Gazoductul EastMed nu a fost abandonat
Papanastasiou a declarat că gazoductul EastMed, despre care se discută de aproximativ un deceniu între Israel, Cipru și Grecia, nu a fost abandonat, dar că se confruntă cu provocări.
„Este un proiect foarte mare, cu costuri ridicate, dar există probleme tehnice, cum ar fi adâncimea mării unde trebuie să fie amplasată conducta”, a spus ministrul.
Pe lângă faptul că este mai scurt și mai rapid de construit, o legătură de 300 de kilometri către câmpurile din largul Israelului va oferi Ciprului acces la gaze ieftine și va oferi Israelului o altă piață de export, pe lângă Egipt.
Proiectele au fost susținute de premierul israelian Benjamin Netanyahu și de președintele cipriot Nikos Christodoulides, a declarat Papanastasiou.
„Vor exista două comitete tehnice cu experți din ambele părți, care vor începe conversația în iulie. Primul comitet se va ocupa de gaz și hidrogen, iar al doilea de electricitate”, a spus Papanastasiou.
Conducta ar putea beneficia de sprijin BEI sau BERD
Posibilitatea de a transporta hidrogen, considerat un combustibil curat, a făcut din conductă un proiect care ar putea fi eligibil pentru un viitor sprijin financiar din partea unor instituții precum BEI sau BERD. Ambele au încetat să mai finanțeze proiecte legate de combustibili fosili.
„De îndată ce vom dezvolta tehnologiile și vom avea suficientă producție de energie verde, atunci conductele vor putea fi folosite pentru transportul hidrogenului”, a declarat Papanastasiou.
Având în vedere că necesarul de gaze naturale în Cipru este estimat la numai 0,7 miliarde de metri cubi, guvernul dorește, de asemenea, instalații de lichefiere care, potrivit lui Papanastasiou, ar încuraja investitorii și ar permite gazului să ajungă pe „cea mai însetată piață” din Europa în acest moment.
De asemenea, Cipru și Israelul analizează posibilitatea de a accelera conectarea rețelelor lor electrice prin intermediul unui cablu submarin, a adăugat el.