În condiţiile în care la sfârşitul acestei luni expiră termenul limită pentru recapitalizarea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank, recurgerea la ajutorul UE devine din ce în ce mai probabilă, a apreciat Panicos Demetriades. Acesta a adăugat că ţara se confruntă cu un moment de criză profundă.

Michalis Sarris, preşedintele Popular Bank, a sugerat de asemenea că ţara are puţine alternative: ‘Este dificil de apreciat de unde va veni recapitalizarea, dacă nu din Europa’ deoarece ‘apetitul pentru împrumuturi acordate Ciprului s-a ofilit de mult timp’.

Solicitarea ajutorului de la UE ar fi dificilă pentru Cipru, care a respins până acum asistenţa Europei, preferând în schimb să se împrumute în Rusia, iar de luna viitoare Ciprul va prelua preşedinţia UE.

Profitul net al Cyprus Popular Bank a scăzut cu 23% în primul trimestru din 2012, deoarece înrăutăţirea situaţiei din Grecia a afectat portofoliul de împrumuturi al celei de-a doua mari bănci cipriote. Popular, fosta Marfin Popular, a anunţat marţi că în perioada ianuarie-martie 2012 profitul net a fost de 84,7 milioane de euro, afectat de masiva depreciere a obligaţiunilor suverane elene deţinute.

Cyprus Popular Bank este cea mai expusă la criza datoriilor din Grecia, dintre cele trei mari bănci cipriote. Banca a înregistrat pierderi record în 2011, de aproximativ 3,6 miliarde de euro.
În 14 mai Cyprus Popular Bank a anunţat că negociază cu Ministerul de Finanţe şi Banca Centrală a Ciprului o posibilă recapitalizare, deoarece are nevoie de 1,35 miliarde de euro pentru a îndeplini cerinţele UE privind capitalul.

Banca discută cu oficialii de la Nicosia posibilitatea unei garanţii de stat în vederea majorării capitalului, pentru a atrage investitori privaţi şi a reduce valoarea sumei pe care statul ar trebui să o aloce băncii.

Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.

Conform autorităţilor de reglementare, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Cele trei mari bănci cipriote se confruntă cu presiunile combinate ce se exercită asupra instituţiilor financiare pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimările privind declinul afacerilor va afecta profitabilitatea băncilor.

Trei bănci cipriote, prezente şi în România au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.

Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă a ţării după Bank of Cyprus, operează de asemenea în Australia, Marea Britanie, Estonia, Grecia, Malta, România, Serbia, Ucraina şi Rusia.

Cipru este o economie mică în care sistemul bancar are o pondere foarte mare, activele din sistemul bancar fiind de nouă ori mai mari decât Produsul Intern Brut. Expunerea băncilor cipriote pe Grecia este considerată de agenţia de evaluare financiară Fitch drept o sursă semnificativă de vulnerabilitate, din cauza dificultăţilor crescute cu care se confruntă ţara vecină începând din luna ianuarie 2011.
SURSA: Agerpres