Președintele Nicos Anastasiades a menționat că planul EastMed a fost aprobat de autoritățile UE ca proiect de interes comun pentru comunitate și a precizat că UE a investit în studii aferente construcției gazoductului.
Ciprul se gândește la metode alternative gazoductului din estul Mediteranei: Există voință politică
Oficial Nicosia ar putea explora proiecte alternative la gazoductul East Mediterranean Gas Pipeline (EastMed) dacă construcția acestuia se dovedește nerealistă. Acest lucru a fost declarat de Nicos Anastasiades, președintele Republicii Cipru, într-un interviu acordat ziarului grec Kathimerini, ediția cipriotă, publicat duminică.
„Dacă este posibil să se implementeze proiectul în practică <…> există voința politică de a face acest lucru. Dacă nu este posibilă implementarea planului, atât eu, cât și partenerii mei suntem dispuși să luăm în considerare alternativele”, a declarat liderul insular. El a adăugat că nu crede că este în interesul nimănui să exploreze alternativele, informează agenția de presă TASS.
Anastasiades a menționat că planul EastMed a fost aprobat de autoritățile UE ca proiect de interes comun pentru comunitate și a precizat că UE a investit în studii legate de construcția gazoductului. În plus, președintele a reamintit că abia recent Bruxelles-ul a recunoscut gazul ca fiind un combustibil de tranziție în procesul de trecere la energia verde.
Soarta proiectului nu va afecta relațiile
Șeful statului a subliniat că gazoductul din estul Mediteranei este doar o parte a cooperării Ciprului cu Grecia și Israelul, care acoperă zeci de domenii, printre care economia, investițiile, turismul, mediul, apărarea, securitatea și altele, și a precizat că soarta acestui proiect nu va afecta relațiile dintre cele trei țări și volumul de cooperare strategică pe care l-au acumulat.
Motivul acestor declarații ale președintelui cipriot a fost faptul că Washingtonul a trimis un document neoficial către capitalele Greciei, Ciprului și Israelului în care se afirmă că SUA nu sprijină construcția EastMed „atât din motive de mediu, cât și economice”. Administrația americană a subliniat, de asemenea, că proiectul provoacă tensiuni în regiune. Potrivit evaluării portalului, o astfel de poziție a Washingtonului este legată de decizia de a evita conflictele cu actualul președinte turc Tayyip Erdogan înainte de alegerile din această țară, programate pentru iunie 2023.
Presa cipriotă concluzionează că ideea de a construi EastMed este efectiv moartă. După cum notează ziarul Cyprus Mail, nici Grecia, nici Cipru și nici Israelul „nu au crezut cu adevărat în proiect, chiar și atunci când au semnat acordul privind gazoductul în ianuarie 2020, pe care președintele Anastasiades l-a descris ca fiind istoric.
Proiectul construcției conductei
Acordul de construire a gazoductului din estul Mediteranei a fost semnat pe 2 ianuarie 2020 la Atena de către cele trei părți: Grecia, Cipru și Israel. La vremea respectivă, noua conductă trebuia să înceapă să furnizeze energie din câmpul Leviathan din Israel și din câmpul Aphrodite din Cipru, prin Cipru și Creta, către Grecia continentală și, eventual, să aducă gaze în Italia în viitor.
Conducta presupune o lungime de 1.900 km, dintre care 1.300 km erau planificați să fie subacvatici și 600 km tronson terestru. Capacitatea proiectată a EastMed urma să fie de 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an.