”Noi trebuie să ne încadrăm într-un număr de indicatori în plată. (…) Este o diferenţă de circa 1.300 de poliţişti care ar trebui să fie disponibilizaţi. Eu cred că 1.300 din aproximativ 53.000 cât sunt astăzi nu este un procent în măsură a afecta capacitatea operativă şi operaţională a poliţiei”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Române.
El a menţionat că este important ca din poliţie să plece oamenii care nu sunt compatibili cu activitatea respectivă.
”Şi, dacă noi reuşim ca pe aceşti oameni problemă să-i îndepărtăm din sistem cu această ocazie, eu cred că vom ieşi mai puternici din această reorganizare. (…) Este important ca cei buni să rămână”, a spus chestorul Liviu Popa.
Potrivit şefului Poliţiei Române, disponibilizările se vor face în urma verificării, prin examen, a salariaţilor din cadrul serviciilor unde trebuie să se reducă numărul angajaţilor, aceştia fiind supuşi unei probe scrise şi unui interviu.
Comandantul interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, comisar-şef Adrian Rapotan, a precizat că dintre cei 1.427 de salariaţi ai IPJ, 35 ar urma să rămână fără locurile de muncă.
Referitor la o eventuală reorganizare administrativ – teritorială a ţării, chestorul Popa a afirmat că ea ”va cuprinde într-un fel şi o reorganizare a poliţiei”.
”Eu văd reorganizarea poliţiei ca pe o organizare bine fundamentată, care să se facă măcar în doi ani de zile, pentru că în prima etapă, chiar dacă se reorganizează administrativ România, poliţia nu va fi afectată. Pentru că noi ne reorganizăm după instanţele de judecată. Poliţia judiciară din Poliţia Română trebuie să ţină seama de instanţele de judecată. Noi nu ne putem rupe de ei. (…) Referitor la partea de ordine publică şi circulaţie… eu, personal, cred că trebuie să treacă la administraţia locală”, a declarat Liviu Popa.
Şeful IGPR, chestor Liviu Popa, a participat, vineri, la Constanţa, la o întâlnire cu primarii comunelor din judeţ pentru a le prezenta şi a discuta cu ei despre noul concept de reorganizare a poliţiei în mediul rural.