Circa 200 de substanțe potențial cancerigene se găsesc în ambalajele alimentelor

Aproape 200 de substanțe cancerigene pentru sân din materialele care intră în contact cu alimentele (FCM) de pe piață sunt evaluate de cercetătorii Food Packaging Forum. Legislația privind materialele care intră în contact cu alimentele din mai multe țări reglementează substanțele cancerigene genotoxice pentru a proteja cetățenii. Substanțele chimice cancerigene din ambalajele alimentare și din alte materiale și articole care intră în contact cu alimentele ar trebui să fie rare, deoarece reglementările și testele FCM vizează cancerul ca unul dintre puținele obiective de sănătate.

Potrivit directorului general al Food Packaging Forum și coautor al cercetării, Jane Muncke, „acest studiu este important deoarece arată că există o oportunitate uriașă de prevenire a expunerii oamenilor la substanțe chimice care cauzează cancerul de sân”.

„Potențialul de prevenire a cancerului prin reducerea substanțelor chimice periculoase din viața de zi cu zi este subexplorat și merită mult mai multă atenție.”

Baza de date privind substanțele chimice migratoare și extractibile care intră în contact cu alimentele (FCCmigex) a Food Packaging Forum și lista potențialelor substanțe cancerigene pentru sân a Silent Spring Institute relevă 189 de substanțe potențial cancerigene în FCM-uri, dintre care 143 în materiale plastice și 89 în hârtie sau carton.

„Baza noastră de date FCCmigex ne-a ajutat să găsim aceste substanțe chimice periculoase în materialele care intră în contact cu alimentele. Această resursă reunește într-un singur loc ușor de explorat informații valoroase din mii de studii științifice publicate privind substanțele chimice din materialele care intră în contact cu alimentele.”, a declarat conducătorul studiului, Lindsey Parkinson, Data Scientist și editor științific la Food Packaging Forum.

Cele mai actuale investigații FCCmigex (2020-2022), care au utilizat teste de migrare pentru a imita condiții realiste, au constatat expunerea la 76 de substanțe cancerigene mamare probabile din FCM achiziționate la nivel mondial, dintre care 61 (80%) sunt materiale plastice. Acest lucru sugerează o expunere globală continuă la acești compuși în scenarii reale de utilizare.

Studiul arată lacune de reglementare în ceea ce privește limitele substanțelor chimice cancerigene din FCM. În ultimii ani, elementele care intră în contact cu alimentele au fost obținute de pe piețe puternic reglementate, precum UE și SUA.

„Constatările noastre implică faptul că expunerea cronică a întregii populații la substanțe cancerigene mamare suspectate din FCM este norma și evidențiază o oportunitate importantă, dar în prezent subapreciată, de prevenire”, spun oamenii de știință.