Ministrul bulgar al Transporturilor, Aleksandr Ţvetkov, a declarat că până la 20.000 de persoane obţin anual permise de conducere în mod ilegal, în schimbul sumei de 300 de leva (aproximativ 150 de euro), provocând numeroase accidente rutiere mortale, informează Sofia Echo în pagina electronică. Ministrul a declarat marţi dimineaţa, pentru postul privat de televiziune bTV, că această infracţiune, de obţinere a permisului de conducere contra unei sume de bani, este cauza morţii
Ministrul bulgar al Transporturilor, Aleksandr Ţvetkov, a declarat că până la 20.000 de persoane obţin anual permise de conducere în mod ilegal, în schimbul sumei de 300 de leva (aproximativ 150 de euro), provocând numeroase accidente rutiere mortale, informează Sofia Echo în pagina electronică.
Ministrul a declarat marţi dimineaţa, pentru postul privat de televiziune bTV, că această infracţiune, de obţinere a permisului de conducere contra unei sume de bani, este cauza morţii a mii de persoane şi că ea „a trecut complet nepedepsită în ultimii patru-cinci ani”.
„Datele potrivit cărora între 15.000 şi 20.000 de oameni obţin carnetul de conducere ilegal sunt neoficiale, dar reprezintă o estimare foarte modestă. Nu doresc să citez cifre mai mari, deoarece acestea sunt cu adevărat alarmante”, a declarat ministrul.
Ţvetkov a precizat că această problemă nu are drept cauză doar corupţia instructorilor. „Nu a existat nicio încercare de remediere a acestui fapt. Însă, din vara lui 2009 am iniţiat schimbări radicale şi pot să afirm că în viitor această problemă va fi soluţionată. Unele amendamente la legislaţie au fost deja promulgate, iar piaţa neagră va fi stopată”, a spus el.
Bulgarii obţin permisul fără a intra vreodată în maşină
După ce „trec” de examenul teoretic, viitorii şoferi sunt testaţi practic, în cadrul unui test de conducere a vehicolului timp de 25-30 de minute. Însă, în numeroase cazuri, aceştia obţin permisul de conducere fără să fi intrat vreodată în vehicul, sau dau un „examen” de câteva minute, potrivit Sofia Echo.
Potrivit noilor amendamente, va fi implementat un model european, potrivit căruia o cameră şi un dispozitiv GPS vor fi instalate pe vehicul, pentru a filma întregul parcurs şi durata acestui test. Înregistrarea va fi păstrată timp de un an.
„În Uniunea Europeană, Bulgaria ocupă prima poziţie atunci când vine vorba despre accidente rutiere mortale”, a spus ministrul. „Însă, în privinţa celor care au obţinut permisele în acest fel şi care conduc pe drumurile noastre, nu se poate face mare lucru din punct de vedere legal. Aceste cazuri sunt dificil, dacă nu chiar imposibil, de susţinut cu dovezi”, a adăugat el.
SURSA: Mediafax