pentru bauturile pe care le produc decat pentru orice altceva. Dar sa le luam pe rand. In regiunea Bordeaux, se cultiva vita-de-vie pe o suprafata de 1.000 kmp, zona aflata in jurul orasului cu acelasi nume, unde exista circa 500 de asa zise „chateaux”, adica statiuni viticole. Vinurile rosii de talie mondiala ale regiunii Bordeaux atrag foarte multi vizitatori in aceasta zona in care principala activitate a locuitorilor si mai ales a turistilor este degustarea vinurilor. Evenimentul cel mai important este Festivalul Vinului, care are loc anual la sfarsitul lui iunie, in aceasta perioada desfasurandu-se spectacole de dans si muzica, demonstratii de fabricare a vinului, lectii de gatit si, bineinteles, degustari de vinuri. Cele mai bune vinuri din cea mai mare zona viticola a Frantei sunt Chateau-Margaux, Haut-Brion, Cheval-Blanc, Mouton Rotschild.Regiunea Champagne se afla la mai putin de 200 kilometri de Paris si este cea unde s-a nascut minunatul „vin cu bule”, sampania. Primele „retete” de fabricatie a sampaniei dateaza din jurul anului 1700. Folosite si in prezent, ele au fost lasate de calugarul benedictin Dom Perignon de la manastirea Hautvillers, din regiunea Champagne. In acea perioada, manastirile se numarau printre cei mai mari producatori de vinuri din Franta, iar printre indatoririle lui Dom Perignon se numara si producerea vinului. El a observat ca vinul fermenta o data toamna, iar primavara, din cauza temperaturilor ridicate, procesul se relua in sticla. Abia la a doua fermentare apar bulele de bioxid de carbon caracteristice acestei bauturi, care fac deliciul fanilor ei. In jurul anului 1700 se presupunea ca toate vinurile trebuie sa fie „linistite”, asa cum sunt majoritatea vinurilor simple. Se pare ca bulele au aparut in urma unei erori in procesul de fabricatie, iar calugarul Dom Perignon s-a straduit din rasputeri sa le elimine. Calugarii erau convinsi ca daca vinul avea spuma, inseamna ca era ceva in neregula cu el, asa ca l-au numit „vinul diavolului”. In prezent, podgoriile din care facea sampanie Dom Perignon apartin casei de vinuri Moet&Chandon, al carei proprietar este grupul Louis Vuitton Moet Hennessy. Alti proprietari la fel de celebri de podgorii in Champagne sunt compania canadiana Seagram si firma Remy-Martin. Cele mai cunoscute si mai scumpe marci de sampanie sunt Dom Peri-gnon, Moet&Chandon, Think Veuve Clicquot, Krug, Pommery. Oficial, denumirea de sampanie se regaseste doar pe etichetele sticlelor produse in regiunea Champagne din Franta, regiune ce se intinde pe aproximativ 30.000 de hectare; bautura este produsa printr-o metoda speciala de fermentatie dubla, numita „Champenoise”. Champagne reprezinta 20% din productia de vin a Frantei si 33% din exporturi.Multe din soiurile de vita-de-vie existente in Burgundia erau cultivate aici inca din anii 500 de catre calugari. Asa se face ele mai celebre vinuri din zona poarta numele unor ordine religioase: Chambertin, Pommard, Meursault, Santenay. Veti fi surprinsi cat de mici sunt suprafetele plantate cu vita-de-vie.Alte doua regiuni unde se cultiva vita-de-vie, dar nu la fel de importante ca cele descrise mai sus, sunt Valea Loirei si Alsacia. Aici se produc mai ales vinuri albe si se cultiva 11 soiuri de struguri. O alta propunere a agentiilor de turism, care-i vizeaza pe amatorii de bere, este turul fabricilor de bere din Cehia. In 1913, lumea a fost uimita de descoperirea ca acum 5.000 de ani, in Mesopotamia, existau 19 tipuri de bere. Arheologul care a descifrat informatiile de pe tablitele sumeriene era ceh. Cehii se mandresc cu faptul ca sunt cei mai impatimiti bautori de bere, consumului anual ridicandu-se la 161 litri pe locuitor.De altfel, berea face parte din viata cotidiana a cehilor, fiind numita si „painea lichida”. Majoritatea tipurilor de bere sunt fabricate in stilul „Pilsner”, din malt de orz, drojdie, apa si hamei. In general, cehii sunt foarte conservatori: s-a observat ca o persoana cumpara adesea o singura marca de bere pe parcursul intregii sale vieti. In Cehia se fabrica bere din anul 859 si se pare ca cehii exporta bere din anul 953.

Oferte pentru amatorii de degustari
· tiriac Travel – Turul berii – 808 euro/pers./5 zile. Tariful include: zbor Bucuresti-Praga, cazare patru nopti la Praga, hotel de trei stele cu mic dejun, transferuri, tur de oras cu vizita la o fabrica de bere, petrecerea berii la Muzeul Berii, excursie la castelul Konopiste si fabrica de bere Pilsner, excursie la castelul Hluboka si fabrica de bere Budwar.
· tiriac Travel – Turul vinurilor italienesti, Sardinia – 1.234 euro/pers./8 zile. Tariful include: zbor Bucuresti-Roma-Cagliari, 7 nopti cazare la hotel de trei-patru stele cu demipensiune, transferuri, bilete feribot.
· 4U Travel – Circuite Franta – regiunile Languedoc si Corbieres: 7 zile/355 euro/pers. Tariful include: 6 nopti cazare in hoteluri de trei stele cu mic dejun. Regiunea Valea Loirei: 7 zile/350 euro/pers. Tariful include: 6 nopti cazare in hoteluri de trei stele cu demipensiune. Regiunea Burgundia: 7 zile/765 euro/pers. Tariful include: 6 nopti cazare in hoteluri de trei stele cu demipensiune. Ofertele nu includ biletele de avion pana in Franta.