Deşi cursul de schimb şi bursa nu au ajuns să se prăbuşească, tensiunile politice s-au transmis în pieţe, obligând BNR să intervină.
Cu toate că par izolate de mediul politic, după cum susţin şi analiştii companiilor de rating, pieţele financiare locale au fost supuse unei presiuni puternice în ultima perioadă din cauza instabilităţii politice. Banca Naţională, chiar dacă nu poate recunoaşte oficial, a fost nevoită să intervină constant pe piaţa valutară, mai ales în zilele cu decizii-cheie, menţinând cursul în parametrii normali. „Într-o primă fază, cursul a început să crească şi a ajuns la 4,3 lei/euro, însă ulterior, cotaţiile au scăzut brusc, până la 4,29 lei/euro, nivel inferior celui de dinaintea anunţului privind căderea Guvernului Boc 2. În condiţiile în care şi regiunea se deprecia, putem spune că BNR a vândut euro pentru a împiedica deprecierea leului“, comentează un dealer evoluţia urmată de curs marţi, când Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură. Joi, când preşedintele Băsescu l-a propus pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru respingând astfel propunerea majorităţii parlamentare (Klaus Iohannis), leul a reuşit chiar să câştige câţiva bani faţă de euro.
Ultimele arme par să fie în mâna BNR, care, potrivit analiştilor Citi Bank, „are o prezenţă foarte activă pe piaţa valutară“, dar care dă semnale că nu ar mai dori să intervină. „Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar că politica BNR va fi să evite intervenţiile, în măsura în care politicile macroeconomice vor veni în sprijinul pieţei monetare. Evoluţiile temporare trebuie tratate cu prudenţă, deşi arată vulnerabilitate“, comentează directorul direcţiei stabilitate financiară din cadrul BNR, Ion Drăgulin.
Bursa, sensibilă la cutremure
Indicii Bursei de Valori nu au fost până acum loviţi puternic de evenimentele politice pentru că, spun brokerii, piaţa a anticipat mişcările recente. Perioada următoare ar putea fi însă marcată de scăderi puternice, mai ales după ce Lucian Croitoru, propunerea preşedintelui pentru funcţia de premier, nu va reuşi, după cum e de aşteptat, să formeze un guvern susţinut de Parlament. „În câteva săptămâni, am putea avea probleme mari şi să vedem scăderi, dacă se va ajunge la dizolvarea Parlamentului în cazul în care acesta nu îl va accepta pe Croitoru şi nici pe cel care ar putea să fie nominalizat ulterior“, explică pentru Mediafax, Octavian Dragolea, directorul din Bucureşti al IFB Finwest Arad.
Şi piaţa monetară suferă din cauza crizei politice, BNR fiind nevoită să injecteze sume record de lei (peste 25 de miliarde lei în câteva zile) pentru a menţine dobânzile la care băncile se împrumută între ele în limite acceptabile.