Circulația sanguină deficitară: Cum să o preveniți, cum să o depistați

circulatie sanguina

SURSA FOTO: Dreamstime

Picioarele vă pot avertiza cu dureri, furnicături și crampe. Acestea pot indica afectarea fluxului sanguin, care, dacă este netratată, poate duce la probleme cardiace și de sănătate majore, spune un medic de la Baylor College of Medicine din Houston.

Extremitățile, primele care prezintă semne de circulație afectată

„Orice lucru care împiedică fluxul sanguin va afecta capacitatea organismului de a transporta deșeurile în afara corpului și de a furniza oxigen și alte substanțe nutritive vitale pentru restul corpului”, a explicat Dr. Veenadhari Wang, profesor asistent de medicină de familie și comunitară.

Extremitățile sunt de obicei primele care prezintă semne de circulație afectată, deoarece organismul încearcă să se asigure că alimentarea cu sânge a organelor critice nu este compromisă, a continuat ea, scrie Medical Express.

Dacă nu sunt tratate, problemele circulatorii pot afecta organe-cheie precum ficatul și inima.

Indicatorii de avertizare timpurie

Cu toate acestea, indicatorii de avertizare timpurie ai problemelor ar putea fi dificil de identificat.

Acestea includ senzații dureroase de arsură în laba piciorului sau în degetele de la picioare în timpul perioadelor de inactivitate, precum și dureri care dispar după repaus la nivelul gambelor, coapselor sau feselor după o plimbare. Alte semnale de alarmă includ pielea decolorată și rănile care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca.

Numeroși factori pot contribui la o circulație deficitară. Unul este ateroscleroza, o acumulare de grăsime și colesterol în pereții vaselor de sânge. Persoanele cu diabet și fumătorii sunt mai predispuși să se confrunte cu ea.

Fluxul sanguin poate fi împiedicat și de cheaguri de sânge, hipertensiune arterială și inflamații.

SURSA FOTO: Dreamstime

Pot fi implicați factori genetici

Persoanele cu antecedente familiale de hipertensiune arterială, diabet sau ateroscleroză sunt mai predispuse la tulburări de circulație sanguină.

De asemenea, bărbații, persoanele de culoare și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a fi afectate.

„Cea mai bună modalitate de a trata circulația sanguină deficitară este să o prevenim în primul rând prin reducerea factorilor de risc, cum ar fi fumatul, menținând în același timp o activitate fizică suficientă pentru a vă menține inima și vasele de sânge cât mai sănătoase”, a declarat Wang într-un comunicat al Universității Baylor.

Modificările stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, administrarea de statine sau alte medicamente recomandate pentru colesterol, exercițiile fizice frecvente și scăderea în greutate, pot contribui la prevenirea problemelor de circulație.

Medicii pot sugera angioplastia cu balon pentru a deschide o arteră de sânge constrânsă sau un bypass pentru a redirecționa fluxul sanguin în jurul unui blocaj dacă simptomele continuă în urma acestor măsuri.