BEES este, de fapt, o cooperativă, după cum se poate vedea chiar pe portalul magazinului.
Membrii ei sunt, în același timp, acționari, manageri, lucrători și cumpărători.
Pentru a deveni membru al cooperativei este nevoie să plătești minimum 100 de euro, adică echivalentul a patru acțiuni. Suma maximă pe care o poți aduce în coperativă este de 5.000 de euro, ceea ce ar însemna 200 de acțiuni.
Doar devenind membru sau sponsorizând cooperativa vei putea face cumpărături în magazinul BEES.
Vestea bună este că deciziile privind strategia afacerii se iau, în comun, de către toți memebrii.
Vestea proastă este că fiecare membru se angajează să lucreze cel puțin trei ore pe lună în magazin, pentru a reduce costurile de administare.
Toate produsele aflate pe rafturile magazinului sunt gratuite pentru membrii cooperativei.
Cei care nu vor să muncească în magazin, dar ar vrea să facă cumpărături de acolo au posibilitatea să doneze între 250 și 5.000 de euro din poziția de susținători. Această contribuție le va da și posibilitatea de a asista la ședințele în care se iau decizii privind strategia magazinului.
Proiectul non-profit a fost lansat în 2014 ca un grup de cumpărători. Supermarketul a fost deschis în 2017 şi până la inaugurarea oficială a strâns deja aproape două mii de colaboratori.
Sistemul în care funcționează BEES seamănă cu cel gândit de regimul comunist din România pentru „circurile foamei”.
Ca și în cazul BEES, din aceste magazine, transformate în capitalism în mall-uri, urmau să se aprovizioneze gratis oamenii din cartierele arondate, într-o limită stabilită.