Prețul din piață la cireșe îi descurajează pe români. Chiar dacă nu suntem în sezon pentru acest fruct, vânzătorii cer pentru un kilogram mai mult decât pentru un gram de aur.
Un kilogram de cireșe costă mai mult decât un gram de aur
În piețele din Constanța, sezonul cireșelor a început deja, dar prețurile exorbitante ale acestor fructe îi fac pe mulți să rămână la stadiul de privit. Când văd prețul mulți renunță la ideea de a le achiziționa.
Comercianții cer nu mai puțin de 250 de lei pentru un kilogram de cireșe, un preț care îi descurajează pe mulți potențiali cumpărători.
Distanța parcursă de aceste fructe, care sunt aduse din Chile, până pe tarabele din Constanța este de peste 13.000 de kilometri. Vânzătorii spun că acesta ar fi și motivul pentru care nu pot să scadă din preț.
Astfel, un kilogram de cireșe costă acum în Constanța mai mult decât un gram de aur, ceea ce îi face pe trecători să privească și să înghită în sec, fără a le cumpăra. Aurul de 14 k este evaluat la 160-180 lei gramul, iar cel de 18 k la circa 210-230 lei gramul.
Cei care doresc să își satisfacă pofta de fructe pot opta pentru pepeni, care, deși mai ieftini decât cireșele, sunt totuși la un preț ridicat. Un pepene ajunge să coste „doar” 200 de lei bucata, deși vânzătorii cer 19,5 lei pe kilogram, iar cei sub 8 sau 10 kilograme sunt greu de găsit.
Cu toate acestea, speranța rămâne că spre sfârșitul lunii mai, vor apărea pe piață primele cireșe autohtone din acest sezon. Acestea se vor vinde la un preț mult mai accesibil, estimat între 10 și 12 lei pe kilogram.
Câteva din beneficiile consumului de cireșe
Cireșele sunt o sursă bogată de nutrienți și antioxidanți, oferind numeroase beneficii pentru sănătate. Fructul este bogat în vitamina C, flavonoide și antociani, care luptă împotriva stresului oxidativ și reduce riscul de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă.
Antocianii și alte substanțe nutritive din cireșe au proprietăți antiinflamatoare, putând ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu afecțiuni precum artrita și bolile inflamatorii intestinale.
De asemenea, cireșele sunt o bună sursă de fibre alimentare, care pot ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv, la reglarea tranzitului intestinal și la controlul greutății.
În plus, cireșele conțin melatonină, un hormon care reglează ritmul circadian și promovează un somn odihnitor. Consumul de cireșe sau suc de cireșe poate fi util pentru persoanele care suferă de insomnie sau alte tulburări de somn.