Noi capabilităţi, performanţă câştigată şi economii semnificative provin de la ultima inovaţie Cisco, tehnologia nV (Network Virtualization), care va fi implementată în primul rând pe ruterele Cisco ASR 9000, apoi va fi pusă la dispoziţie şi pe alte platforme, odată cu evoluţia reţelelor.
Cisco prezice că până în 2015, numărul aparatelor conectate la reţea va depăşi 15 miliarde, de două ori mai mult decât populaţia globului previzionată pentru acea perioadă, iar valoarea totală a traficului pe internet va creşte de patru ori, ajungând la 966 exabytes pe an.
Cisco ASR 9000 este poziţionat la secţiunea de periferie şi de agregare a reţelei, şi este complementar ruterului  Cisco CRS-3 Carrier Routing System (CRS), situat în miezul internetului de generaţie viitoare. Acesta va permite experienţe noi pentru utilizatori, noi oportunităţi de venituri pentru furnizorii de servicii şi noi moduri de colaborare la locul de muncă.
Mai mulţi furnizori de servicii, lideri mondiali, precum China Telecom, Comcast, Cox Communications, FastWeb, NTT-Plala sau Tata Communications, implementează ruterul  Cisco ASR 9000, alăturându-se celor peste 500 de clienţi ai acestei serii. 
Puncte cheie
Noul ruter Cisco ASR 9000: Cisco dezvoltă gama Cisco ASR Seria 9000 prin noul router Cisco ASR 9922 şi interfeţe cu densitate ridicată 10G şi 100G pentru periferia rețelei și prin Cisco ASR 9000v, pentru stratul de agregare a rețelei. Aceste noi completări, împreună cu ruterele Cisco ASR 9010 şi Cisco ASR 9006, vor contribui la obţinerea unui sistem unic de internet de mare viteză, atât pentru afaceri, cât şi pentru clienţii rezidenţiali, pentru a livra video, servicii mobile şi de cloud.
Tehnologii inovative de virtualizare a reţelei: Cisco a anunţat tehnologia Cisco nV (network virtualization), care îmbină în  mod inteligent periferia reţelei, agregarea şi straturile de acces într-un singur sistem Cisco ASR 9000 pentru internetul de generaţie viitoare, pentru a simplifica operaţiile, a creşte capacitatea reţelei şi accelerarea serviciilor IPv6.
Reţea de capacitate superioară: Permisă de tehnologia Cisco nV, noul ruter Cisco ASR 9000 oferă o capacitate de sistem de top în industrie, de 36 de ori mai mare decît a tehnologiilor concurente,  de 96 de terabiţi pe secundă, iar cu aceste caracteristici, un singur ruter ASR 9000 poate:
– Emite înregistrările tuturor meciurilor jucate vreodată în Super Bowl, World Cup şi Cricket World Cup în mai puţin de o secundă.
– Permite tuturor bărbaţilor, femeilor şi copiilor din Beijing, Londra şi Moscova (~43 milioane de persoane) să vizioneze un film video de înaltă definiţie simultan.
– Descărca echivalentul a 180.000 de dvd-uri în fiecare minut.
– Suporta până la 84.840 Gigabit Ethernet (GE) ports, un singur sistem Cisco ASR 9000 poate livra o conectivitate de 1 Gigabit Ethernet în aproape fiecare casă din Orlando, Fla.; Kowloon City District, Hong Kong; sau Veneţia, Italia.
Simplifică operaţiunile de reţea: Noul ruter Cisco ASR 9000 foloseşte tehnologia Cisco nV pentru a scădea costurile operaţionale cu până la 70%* (în comparaţie cu platformele de periferie concurente), permiţând recuperarea investiţiei în mai puţin de un an. (*Published ACG Research Assessment*)
Asemenea simplificări şi economii sunt posibile prin capabilități plug-and-play, administrate dintr-un singur punct, folosind Cisco Prime pentru Internet Protocol Next Generation Network (IP NGN), configurații eficiente din punct de vedere al costurilor și al ușurinței în implementare. Acesta reduce nevoia de cheltuieli suplimentare la configurarea la faţa locului, suport şi întreţinere, oferind în acelaşi timp economii la hardware şi software.
Această capabilitate este disponibilă pentru mai mult de 500 de clienţi existenţi de Cisco ASR 9000, cu un simplu upgrade.
Simplifică tranziţia la IPv6 şi Cisco Videoscape: Cisco livrează în ceea ce priveşte strategia de a construi reţeaua Ipv6 de generaţie viitoare, pentru  a simplifica proiectarea, implementarea şi gestionarea de servicii pentru furnizorii de servicii la nivel global. Cisco Integrated Service Module (ISM), folosind tehnologia Cisco nV, oferă un singur punct pentru implementarea IPv6 pe mii de dispozitive. Tehnologia Cisco Videoscape este suportată de către module prin caching, streaming şi monitorizare, pentru optimizarea și monetizarea experienței video.