Internetul de mare viteza (broadband) poate reduce decalajele dintre Romania si statele Uniunii Europene in majoritatea sectoarelor de activitate prin accelerarea transferului de informatii, arata un studiu IDC comandat de Cisco Systems.
“Accesul la Internet dedicat, rapid si cu un cost eficient reprezinta fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania. Solutiile broadband au un rol esential in infrastuctura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie in obtinerea unei dezvoltari economice durabile si a unei productivitati sporite”, a declarat Bogdan Constantinescu, General Manager Cisco Romania si Republica Moldova.
Aproximativ 83,3% din conexiunile broadband existente in Romania sunt detinute de clientii rezidentiali, 16.3 % de sectorul de afaceri, iar 0.5 % apartin sectoarelor administratie/educatie. Principalii furnizori de broadband in Romania sunt companiile RDS, UPC si Romtelecom.
In Romania, cablul coaxial este cea mai raspandita tehnologie de acces internet, urmata de LAN (Local Area Network). Conexiunile DSL (Digital Subscriber Line) au fost introduse pe scara larga in 2005 si numarul lor este mic in comparatie cu numarul de conexiuni pe cablu. Celelalte tehnologii prezente in Romania sunt FWA (Fixed-Wireless Acces – acces radio) si Metro Ethernet, care reprezinta o proportie mica datorita ariei de acoperire limitata si a preturilor mai mari.
In prezent, numarul de conexiuni broadband la Internet in Romania a ajuns la 731.000, iar cele mai multe dintre ele permit navigare web, grafica, activitati interactive, download-uri sau jocuri. Potrivit IDC, piata de broadband va fi impulsionata in viitor de servicii cu valoare adaugata, dependente de pret si de existenta unei largimi de banda considerabil mai mare decat in prezent.
In Romania, aproape 1.000 institutii educationale au fost conectate la Internet in 2006 prin fibra optica, wireless fix si linii inchiriate. Totodata, studiul arata ca in administratia publica, adoptarea solutiilor broadband este relativ scazuta datorita lipsei de fonduri pentru implementarea acestora la nivelul administratiei publice locale in zonele rurale.
Conexiunea la Internet prin cablu este cea mai folosita cale de acces de catre utilizatori de acasa, cu 48.3 % din numarul total al conexiunilor, urmata de LAN cu 38.3 %, serviciile DSL si Metro Ethernet cu 6.1%, FWA (Fixed Wireless – acces radio) cu 1.3 %. Alte tipuri de conexiuni sunt prezente in proportie de 5.9 %. Potrivit studiului, factorii care impulsioneaza trecerea la tehnologia broadband de catre clientii rezidentiali sunt cresterea salariilor, scaderea preturilor pentru broadband si accesul usor al furnizorilor in zonele rezidentiale cu CaTV si ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line – conexiuni care permit viteze mai mari in download decat in upload), precum si liberalizarea pietei de telecom, iar factorii care franeaza implementarea solutiilor broadband sunt dezvoltarea slaba a infrastructurii de retea in zonele rurale si veniturile scazute ale populatiei din aceste zone, precum si penetrarea slaba a PC-urilor in randul populatiei din Romania.
La nivelul comunitatii de afaceri din Romania, adoptarea tehnologiilor Metro Ethernet si DSL creste odata cu expansiunea acestor servicii. Pentru intreprinderile mici si mijlocii, tendinta este sa migreze de la dial-up la DSL si cablu, in timp ce tehnologia FWA (Fixed Wireless Access) este folosita in organizatiile de dimensiuni medii si mari, ca alternativa la liniile inchiriate. O alta directie de dezvoltare este tehnologia VoIP care va deveni un factor de crestere important pentru adoptarea broadband in randul clientilor de tip business dar si al celor rezidentiali, mentioneaza studiul IDC. Printre avantajele conexiunii broadband pentru mediul de afaceri se numara pretul scazut de acces la Internet si la alte servicii de comunicatii, nevoia de comunicatii sigure si stabile intre sediile de firma si sucursale, dezvoltarea e-business-ului sau aparitia pe piata a noilor tehnologii (ADSL si WiMAX). Factorii de franare a dezvoltarii conexiunii broadband la nivelul comunitatii de afaceri sunt slaba dezvoltare a infrastructurii de retea in mediile rurale, precum si interesul scazut al companiilor din anumite domenii de activitate, cum ar fi agricultura.
Cisco Systems este unul din liderii mondiali in domeniul echipamentelor de retea pentru Internet.
IDC este una dintre cele mai mari companii de cercetare de piata si consultanta in domeniul tehnologiei informatiei, telecomunicatiilor si pietelor utilizatorilor de tehnologie din lume.
Sursa: Capital 31 Ianuarie 2007