Un studiu Cisco evidenţiază cum consumatorii din Statele Unite şi Marea Britanie doresc o nouă metodă de a-şi face cumpărăturile.
Cercetarea întreprinsă de Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG), divizia de consultanţă globală a companiei, şi echipa de marketing a Cisco pentru piaţa cu amănuntul, a descoperit că magazinele trebuie să răspundă consumatorilor cu experienţă tehnologică prin combinarea experienţelor de cumpărare tipice magazinelor Web şi celor tipice magazinelor fizice, creând astfel "mashop"-uri pentru a îmbunătăţi creşterea şi vizibilitatea brandului.
Mashop-urile sunt denumite astfel pentru că amestecă ("mash up") lumea virtuală cu cea fizică pentru a crea o nouă modalitate de a face cumpărături.
O experienţă de cumpărături de tip mashop combină ce este mai bun din lumea fizică şi cea virtuală, permiţând cumpărătorilor să primească informaţia şi facilitatea oferite de o experienţă bazată pe Web, în acelaşi timp putând atinge, simţi şi vedea produsele pe care aceştia doresc să le cumpere.
Pentru comercianţi, această combinaţie promite să crească vânzările prin conversii la raft pe măsură ce clienţii obţin mai multe informaţii despre produs.
Crearea experienţelor "mashop" îi va face pe comercianţi să introducă tehnologii precum afişaje interactive digitale, asistenţi video, tehnologii în jurul reţelor de socializare şi reţele Wi-Fi care permit cumpărătorilor să rămână conectaţi în magazin la oameni şi informaţii în care aceştia au încredere.
Cumpărători calculaţi şi cumpărători extremi
Au apărut două tipuri distincte de cumpărători cu experienţă tehnologică: cumpărătorii calculaţi şi cumpărătorii extremi. Cumpărătorii calculaţi (56% din populaţia generală) folosesc internetul pentru a se informa înainte de a lua decizia de cumpărare. Cumpărătorii extremi (11% din populaţia generală, cu reprezentare mare în Generaţia Y) folosesc internetul şi telefoanele inteligente pentru a găsi cel mai scăzut preţ posibil. Şi deşi aceşti cumpărători primesc cea mai multă atenţie, grupul mai mare de cumpărători calculaţi are impactul cel mai mare asupra veniturilor şi profiturilor comercianţilor.
Întregul comportament al cumpărătorilor este din ce în ce mai mult influenţat de tehnologie:
• 63% folosesc tehnologia pentru a găsi preţul cel mai scăzut
• 47% folosesc tehnologia pentru a economisi timp
• 26% folosesc tehnologia pentru a găsi cea mai bună selecţie de produse
• 25% folosesc tehnologia pentru a găsi produsul de cea mai bună calitate
• 60% spun că prietenii şi familia sunt cele mai bune surse de informaţie pentru deciziile lor de cumpărare. În mod semnificativ, recenziile online sunt mai importante decât angajaţii din magazin, decât media tradiţională şi decât reţelele sociale.
Printre cumpărătorii calculaţi, aproximativ 56% dintre cei din Statele Unite şi 59% dintre cei din Marea Britanie folosesc mereu internetul pentru a se informa înaintea unei achiziţii, şi ei folosesc în mod activ tehnologiile noi pentru a-i ajuta să cumpere:
• Majoritatea preferă să se informeze online despre produse, decât să vorbească cu personalul din magazin.
• unul din trei comercianţi folosesc pagini Facebook şi siteuri de partajare a cupoanelor;
• unul din patru folosesc siteuri de achiziţie în grup precum Groupon.
Mashop-uri: Amestecarea lumilor virtuală şi fizică pentru cumpărători
Cumpărătorii calculaţi caută experienţe similare celor oferite de internet, în mediul magazinelor fizice şi se folosesc de tehnologie când iau decizia de cumpărare. Prin combinarea celor două lumi, mashop-urile îi încurajează pe cumpărători să îşi actualizeze achiziţiile şi să crească mărimea coşului de cumpărături atunci când şi alţi factori, în afară de preţ, le influenţează deciziile de achiziţie.
• Mai mult de 54% au dorit să încerce un serviciu de tip mashop în magazin. Majoritatea acestora, 73%, au preferat accesul la serviciile de tip mashop folosind un ecran tactil la marginea raftului.
• 54% au dorit comparaţii de produse şi de preţuri şi recenzii online pe ecranele tactile din magazine.
• 44% au dorit un avizier video virtual cu conţinut Web pe un ecran mare sau pe o tabletă în magazin.