oferta publica este continua, la SIF nu se face oferta publica continua. Pe de alta parte SIF-urile au posibilitatea, cel putin teoretic, sa se transforme in OPCVM cu oferta publica continua daca CNVM va elabora normele speciale in acest sens.
Care sunt posibilitatile de transformare a SIF-urilor, cel putin sub aspect teoretic?Sunt trei variante. Sa se transforme in societati de investitii care fac oferta publica continua de actiuni, daca sunt elaborate prevederi speciale care sa reglementeze majorarea de capital, intrucat majorarile de capital nu se pot realiza decat prin emisiune de actiuni in conditiile prospectului autorizat de CNVM sau ca efect al unor legi speciale. Sa ramana in continuare societati care nu fac oferta publica continua de actiuni, asteptand promulgarea unei legi noi care sa le reglementeze activitatea. Sau, ultima varianta, sa se transforme in holdinguri financiare.Indiferent care va fi viitorul juridic al SIF nu se intrevede posibilitatea ridicarii pragului maxim de detinere de actiuni actual de 0,1%, decit printr-o decizie AGA, deoarece in ambele scenarii SIF-urile vor ramane supuse prevederilor Legii societatilor comerciale nr. 31, care prevede ca statutul societatii poate prevedea un prag maxim de detinere inferior celui stabilit de lege.In cazul cel mai probabil in care se pastreaza pragul de 0,1%, ce reglementare ar avea un impact puternic pentru SIF-uri?SIF-urile s-ar putea transforma in societati de investitii care fac oferta publica continua cu aprobarea CNVM, dupa ce se va clarifica din punct de vedere juridic posibilitatea majorarilor/reducerilor de capital continue, sub rezerva respectarii prevederilor in ceea ce priveste structura portofoliului. In acest mod, la cererea actionarilor, care detin minimum 5% din capitalul social, actiunile vor fi rascumparate la valoarea activului net unitar. Preturile la care se tranzactioneaza in prezent actiunile sunt de patru ori mai mici decat valoarea activului net unitar.
Dobanzile s-au stabilizat dupa ultimul val de crestere de la sfarsitul lunii octombrie. Desi dobanzile bonificate pentru depozitele la termen se situeaza la un nivel real negativ, inferior ratei inflatiei din aceasta perioada, noi majorari vor fi efectuate dupa ce va fi anuntata inflatia pe luna noiembrie. Pentru a diminua presiunea inflationista, BNR poate interveni, fortand urcarea dobanzilor de pe piata.
Fondurile au avut o saptamana buna, fiind inregistrate cresteri pentru marea majoritate dintre ele. Cea mai mare scadere a fost consemnata in cazul Fondului Oportunitati Nationale, de 1,07%, cauzata de achizitiile efectuate de pe piata de capital. Este de semnalat si o modificare importanta a structurii activului net in cazul fondului Fortuna Gold comparativ cu saptamana trecuta. Fondul si-a redus de la aproape 57% la 26% detinerile plasate in titluri de stat, preferand plasamentul in obligatiuni municipale, care au un randament mai ridicat. Fortuna Gold a ajuns sa aiba plasat in obligatiuni municipale 62% din activul net, cea mai mare cota inregistrata de vreun fond deschis de investitii. Fondurile de actiuni au profitat de evolutia pozitiva a Bursei de Valori, inregistrand la randul lor cresteri. Cel mai mult a crescut fondul Napoca, cu 1,1% in ultima saptamana, fata de inceputul anului, reusind sa obtina un randament de peste 30%. In termeni anualizati, randamentul se situeaza la aproape dublul dobanzii bancare medii, avand si in acest an sansa sa inregistreze cel mai bun randament din piata.
Constituirea de depozite cu scadenta la o luna si cu posibilitatea de capitalizare la expirarea termenului reprezinta o varianta buna pentru o perioada in care sunt posibile noi majorari. Cu toate ca sunt posibile noi cresteri ale dobanzilor la inceputul lunii decembrie, pentru termenul de o luna acestea vor reprezenta cele mai mici modificari.La acest termen, Banca Romaneasca bonifica dobanda de 16%, mentinandu-se drept cea mai buna oferta de pe piata bancara. BRD bonifica cu 16,25% pe an depozitele peste 500 milioane lei, cu 15,5% pe cele de minimum 25 milioane. Termenul de trei luni este preferat de majoritatea depunatorilor din sistemul bancar.Banca Romaneasca bonifica cea mai buna dobanda, de 16,5%, egalata insa de BRD pentru depozitele ce depasesc 500 milioane de lei. Dobanda pentru termenul de sase luni poate fi considerata prea mica in raport cu inflatia prognozata pentru noiembrie si decembrie. Insa din luna ianuarie se va situa peste rata inflatiei.
Piata de capital si-a revenit in ultima saptamana, inregistrand cresteri pe parcursul a trei sedinte de tranzactionare consecutive. Indicii bursieri au atins noi maxime istorice, iar lichiditatea a fost buna, rulajul depasind un milion de euro. Societatile din domeniul petrolier au urcat la nivelul pretului pe actiune. Titlurile Petrom au crescut la un nou maxim al ultimei perioade, cu 1.440 lei/actiune in timpul tranzactiilor desfasurate joi, insa la inchidere au revenit la 1.420 lei/actiune. Tranzactiile cu actiunile BRD s-au intensificat, fiind asteptata comunicarea rezultatelor financiare aferente ultimelor noua luni. Actiunile SIF au intrat si ele in atentia investitorilor, cursul urcand o data cu cresterea volumului tranzactiilor. Titlurile SIF au urcat toate, chiar daca majorarile la nivelul pretului sunt modeste.