Scrie negru pe alb i prospectul de oferta publica de cumparare realizat de Capital Securities, o cunoscuta casa de brokeraj: pentru 6.242 mii de actiuni reprezentind 17,35% din Biofarm, Ferran se ofera sa plateasca 312.100.000 lei. Oferta este deschisa pina pe data de 4 decembrie.
Dar cine o sa se-nghesuie sa vinda? Cu siguranta, nu cei care au primit un cupon de privatizare si au ales din Lista lui Cosea societatea Biofarm si nici cei care-au cumparat actiuni i ultimii ani de pe Rasdaq, la preturi itre cinci si sapte sute de lei, cu cit s-a tranzactionat de obicei aceasta societate i ultimul an.
Explicatia pretului de 50 lei pe actiune este simpla. Robert Ferran doreste sa cumpere actiuni ale Biofarm subscrise, dar ica neplatite de catre actionarii care au participat la o majorare de capital i cursul anului 1998. Acesta este un caz fara precedent pe piata romineasca de capital: actiunile unui emitent pot fi tranzactionate pe piata fara a fi platite pe de-a-ntregul.
Societatea producatoare de medicamente Biofarm a obisnuit publicul cu surprize. La scurt timp de la achizitia pachetului de 40% detinut de FPS la aceasta societate de catre Shapiro Bancorp, o firma iregistrata i Marea Britanie, Biofarm a fost delapidata de unul dintre angajatii Shapiro, de peste 700 mii dolari, ceea ce a ridicat semne de itrebare cu privire la seriozitatea investitorului.
De practici neortodoxe a fost acuzata Biofarm si de catre concernul francez Sanofi, care a imputat companiei producerea medicamentului Magneziu B6, ce aparea pe tarabe itr-o prezentare asemanatoare cu Magne B6, un produs de succes al concernului farmaceutic.
Procedura folosita de Biofarm pentru a-si majora capitalul social i 1998 trezeste acum din nou suspiciuni. in urma acelei majorari, au fost emise aproape 27 milioane de actiuni, reprezentind 75% din capitalul social. Se poate vedea acum ca majorarea de capital n-a avut drept scop asigurarea de lichiditati companiei, ci a fost un simplu mijloc folosit de Shapiro pentru a obtine controlul total al Biofarm, la un pret cit mai mic. Acest lucru s-a si itimplat de altfel, Shapiro detinind i urma majorarii capitalului peste 80% din societate. Shapiro si-a redus apoi participare i Biofarm, vinzind i mai multe etape actiuni directorului de la Biofarm, William Ferran, ce detine acum 32,6% din actiuni.
Surprinzator este faptul ca totul pare absolut legal. Capital Securities, firma de brokeraj, membra a Capital SA, ce activeaza pe piata romineasca si ca banca de investitii si are o practica destul de bogata i tranzactii precum majorari de capital sau oferte publice, a fost aleasa de Biofarm sa se ocupe de procedura de majorare de capital.
Ionut Nitu, director la Capital Securities, sustine ca rezervele pe care firma sa le-a avut la iceput fata de procedura putin obisnuita aleasa de actionarii Biofarm au fost repede depasite: „Au venit cu avocatii lor si a trebuit sa recunoastem ca totul este perfect legal”. Acelasi lucru l-a facut si CNVM, care a autorizat procedura de majorare de capital.
Ionut Nitu spune isa ca ica de pe atunci erau previzibile anumite icurcaturi, mai ales ca o mare parte din publicul care detinea actiuni la Biofarm, n-a participat la majorarea de capital. „Am propus CNVM, si mai apoi ANSVM, ca actiunile nou-emise si neplatite i itregime sa se tranzactioneze separat de restul actiunilor”, spune Nitu. Acest lucru nu s-a itimplat, iar actiunile noi-emise au fost iregistrate la Registrul Romin al Actionarilor alaturi de celelalte, astfel icit, teoretic, acestea ar fi putut sa fie tranzactionate pe piata.
Cit mai valoreaza o actiune Biofarm?
30 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 noiembrie 2000, 14:00
Scrie negru pe alb i prospectul de oferta publica de cumparare realizat de Capital Securities, o cunoscuta casa de brokeraj: pentru 6.242 mii de actiuni reprezentind 17,35% din Biofarm, Ferran se ofera sa plateasca 312.100.000 lei. Oferta este deschisa pina pe data de 4 decembrie. Dar cine o sa se-nghesuie sa vinda? Cu siguranta, nu cei care au primit un cupon de privatizare si au ales din Lista lui Cosea societatea Biofarm si nici cei care-au cumparat actiuni i ultimii ani de pe Rasdaq, la pret
Etichete: arhiva,
biofarm,
capital,
deposit,
depozit
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook