Romania are nevoie de un acord cu Fondul Monetar International pentru a-si finanta deficitul din acest an care va fi mai mare decat cel estimat de catre autoritatile guvernamentale de la Bucuresti, sustin analistii Citi.

„Proiectul de buget pe 2009, care prevede un deficit de 2% din PIB, este un pas in directia cea buna, dar credem ca atingerea acestui obiectiv va fi dificila, intrucat doar deficitul fondului de pensii ar putea depasi 2% din PIB”, se precizeaza intr-un raport al Citi.

Documentul citat precizeaza, de asemenea, ca „cea mai mare parte a ajustarii ar trebui sa vina pe partea de cheltuieli, ceea ce, in opinia noastra, reitereaza nevoia unui aranjament cu Fondul Monetar International”.

Parerile analistilor economici cu privire la oportunitatea incheierii unui acord cu FMI sunt impartite, dar predomina totusi tabara celor care sunt impotriva.

Un acord cu Fondul Monetar International nu este oportun in acest moment pentru Romania, fiind ultima solutie la care ar trebui sa apelam pentru ca, in esenta, acest lucru inseamna o reducere drastica a cheltuielilor si o crestere a texelor. Practic, nu mai guvernam noi, ci FMI-ul. As putea spune, ironic, bineinteles, ca este si un avantaj, in sensul ca nu mai trebuie sa facem noi un program, pentru ca ni-l fac ei, iar noi trebuie doar sa executam”, a declarat pentru CAPITAL ONLINE Daniel Dainau.

In viziunea acestuia, mai oportun si mai eficient pentru Romania ar fi sa incheie un aranjament cu Banca Europeana de Investitii, de exemplu, sau cu BERD si chiar cu Comisia Europeana.

Aceaste aranjamente, odata incheiate, nu ne obliga sa luam banii daca nu ne trebuie, dar putem accesa fondurile respective oricand avem nevoie, a precizat Daniel Daianu.