Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare de astazi intr-o crestere de 5,22%, aflata inca sub influenta salvarii grupului bancar Citigroup. De asemenea,toate Bursele europene au inchis ieri pe verde, inclusiv Bursa de la Bucuresti. Analistii s-au intrebat de ce salvarea bancii a fost un prilej de euforie pentru investitori, intrucat acest fapt a redat o nota de optimism, cel putin deocamdata. Explicatia este simpla. Falimentul Lehman Brothers din septembrie si salvarea AIG inca nu au fost uitat
Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare de astazi intr-o crestere de 5,22%, aflata inca sub influenta salvarii grupului bancar Citigroup. De asemenea,toate Bursele europene au inchis ieri pe verde, inclusiv Bursa de la Bucuresti.
Analistii s-au intrebat de ce salvarea bancii a fost un prilej de euforie pentru investitori, intrucat acest fapt a redat o nota de optimism, cel putin deocamdata.
Explicatia este simpla. Falimentul Lehman Brothers din septembrie si salvarea AIG inca nu au fost uitate.
O eventuala cadere a Citigroup ar fi insemnat un nou dezastru financiar in America, fapt ce ar fi facut si mai complicata iesirea din criza, intrucat acest lucru ar fi fost cea mai elocventa dovada ca sistemul financiar american este in continuare fragil.
„Salvarea Citigroup a facut sa dispara eventualele ingrijorari ale unui nou Lehman Brothers”, afirma Hideaki Higashi, strateg la SMBC Friend Securities la Tokyo.
Sa nu uitam insa ca ajutorul acordat Citigroup s-a petrecut intr-un moment de important: Obama si-a prezentat echipa anti-criza. Un eventual dezastru la Citigroup ar fi slabit in primul rand increderea in Obama si in planurile pe care acesta le are in legatura cu criza, afirma expertii in economie.
Acestia arata, ca, in consecinta, ajutorul de 300 de miliarde de dolari acordat Citigroup a fost cea mai viabila solutie pentru momentul actual, pentru ca un grup financiar de talia Citigroup nu putea fi ignorat.