Intrarea nivelului de inflație pe un trend descendent, stabilitatea valutară și viitorul acord cu FMI vor ajuta BNR să reducă rata dobânzii de politică monetară, conform Citigroup.
Principalele riscuri inflaționiste de anul acesta sunt, în viziunea analiștilor de la Citigroup Global Markets, volatilitatea cursului de schimb și șocurile unor scumpiri ale alimentelor și mărfurilor prime pe piețele internaționale. Ultimul raport macro al Citigroup estimează o rată a inflației anualizate de circa 4% la finele anului, riscurile fiind contrabalansate de situația dificilă a economiei, care va menține consumul la un nivel redus.
Previziunile Citigroup pentru nivelul inflației din ianuarie au fost chiar mai mari decât cifra oficială. În timp ce analiștii prognozau o inflație de 0,39% față de decembrie, nivelul publicat de INS a fost de 0,24%, corespondentul unei rate anuale de 6,99%.
Ca atare, analiștii Citi estimează o dobândă de politică monetară de 5,5%, coroborând scăderea inflației cu noul acord semnat cu FMI și cu intențiile declarate ale BNR în raportul asupra inflației, adică sprijinirea revenirii economice. Cu toate acestea, raportul notează că în cazul în care leul se depreciază prea mult față de principalele valute și creșteri prea accentuate ale alimentelor, materiilor prime și ale prețurilor administrate, BNR se va abține de la a reduce dobânda.