O analiză de pe Wall Street publicată astăzi loveşte puternic imperiul bancar Citigroup, în ciuda evoluţiei de pe piaţa de capital a acţiunilor acestei bănci, din ultima lună.

 

Raportul întocmit de Institutional Risk Analyst (IRA) conţine o declaraţie macabră referitoare la Citigroup: „În trimestrul al doilea din 2009, Citi rămâne regina balului morţilor ambulanţi”. În urmă cu doar o săptămână, David Trone de la Fox-Pitt Kelton prezicea în New York Times că Citi va suferi din nou pierderi uriaşe, de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

 

Raportul adaugă faptul că Citi se află cu un picior în groapă şi se întreabă care este motivul pentru care un investitor serios şi-ar lăsa banii pe mâna Citigroup în condiţiile în care încă planează o multitudine de întrebări asupra activelor sale toxice.

 

Conform raportului IRA, care examinează sănătatea băncilor, Citigroup este una dintre cele 2.256 de bănci care au primit nota F în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

 

Acest calificativ este echivalentul unui nivel al stresului la o cotă extrem de ridicată, mult peste media din industria bancară. La acest nivel, unul sau mai multe elemente cheie ale modelului de business se află în stare de eşec.

 

Citigroup este una dintre cele mai mari bănci americane şi este unul dintre principalii beneficiari ai programului de salvare a băncilor conceput de statul american în luna septembrie a anului trecut. Grupul financiar a întâmpinat dificultăţi din cauza crizei şi a trebuit să primească ajutoare masive din partea statului. În urma acestora, statul american a preluat 34% din capitalul grupului.

 

SURSA: „Huffington Post”