Testele de stres verifică dacă băncile sunt capabile să menţină un nivel adecvat al capitalului în condiţiile în care rata şomajului ar fi de 13% (faţă de nivelul record de 10% înregistrat în perioada de vârf a crize), iar preţurile locuinţelor ar scădea cu 21%. Fed a anunţat rezultatele testelor de stres după închiderea şedinţei bursiere de pe Wall Street.

Cele trei instituţii financiare care nu au trecut testele de stres sunt: MetLife (cea mai mare companie din SUA de asigurări de viaţă), Ally Financial şi SunTrust. Sistemul financiar din SUA este acum mult mai puternic decât în 2009, arată rezultatele testelor de stres. În primul trimestru din 2009 cele 19 instituţii financiar testate de Fed aveau 420 miliarde de dolari în numerar şi active convertibile uşor în numerar iar la sfârşitul lui 2011 cifra a urcat la 759 miliarde de dolari.

‘Există acum mult mai mult credibilitate când se anunţă că aceste bănci nu au trecut testele de stres’, a declarat analistul bancar Keith Davis, de la Farr, Miller & Washington.

Instituţiile care nu au trecut testele de stres nu au permisiunea de a majora dividendele trimestriale pe acţiune, mult aşteptate de acţionari. Celelalte bănci pot acum majora dividendele şi adopta alte măsuri care vor face ca acţiunile lor să devină mai atractive pentru investitori.

J.P. Morgan Chase, Wells Fargo şi alte mari bănci care au trecut testele derulate de Fed au anunţat majorarea dividendelor şi planuri de a-şi răscumpăra acţiunile.

‘Sunt cu certitudine veşti bune, sistemul bancar din SUA poate face faţă acum unei recesiuni severe fără a se prăbuşi’, a explicat Douglas Elliott, de la Brookings Institution.

Fed efectuează periodic teste de stres în rândul marilor bănci americane, începând din primăvara lui 2009.