Grupul financiar Citigroup, din Statele Unite, a fost desemnat drept cea mai mare companie listata la bursa de catre revista americana Forbes, in cadrul topului Global 2000. Topul a fost realizat pe baza a patru criterii majore: vanzari, profituri, active si valoare de piata.

Potrivit Forbes, Citigroup a avut vanzari de 146,56 de miliarde de dolari si profit de 21,54 de miliarde de dolari, in timp ce valoarea sa de piata a fost evaluata la 247,42 de miliarde de dolari.

Pe al doilea loc s-a clasat Bank of America, cu vanzari de 116,57 de miliarde de dolari si profit 21,13 miliarde de dolari, compania fiind evaluata la 226,61 miliarde de dolari. A treia pozitie este ocupata tot de o companie din domeniul bancar, HSBC Holdings, din Marea Britanie, ce a fost evaluata de specialistii Forbes la 202,29 de miliarde de dolari.

General Electric ocupa pozitia a patra. Desi valoreaza mai mult, 358,98 de miliarde de dolari, multinationala a avut un profit mai mic decat primele clasate, iar activele sale valoareaza mai putin.

Locul cinci este ocupat de JPMorgan Chase, in primele zece clasate regasindu-se si American Intl Group, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, UBS si ING.

Valoarea companiilor este calculata la data de 28 februarie.

Sursa: Capital 02 Aprilie 2007