Lansarea concursului pentru premierea cititorului care apreciaza cel mai corect ordinea primilor trei clasati in „Top 100 – cei mai bogati romani” s-a dovedit o idee extrem de utila. Asa am vazut care este perceptia publicului fata de oamenii politici, fata de oamenii de afaceri. Rezultatele sondajului, pentru ca in cele din urma asa se pot traduce raspunsurile la intrebarea revistei Capital – „Care sunt primii trei cei mai bogati oameni din Romania” – arata ca notorietatea este cea care conteaza in primul rand. Daca ar fi sa monitorizam aparitiile in presa scrisa sau pe posturile TV ale celor mai des apreciati de public ca fiind primii bogati din Romania, cu siguranta ei sunt de departe si cei mai mediatizati.
Au fost, insa, si aprecieri surprinzatoare. Oameni care au iesit de mult de pe prima pagina a ziarelor apar inca foarte puternici din punct de vedere financiar, in viziunea publicului Capital. De
exemplu, Victor Atanasie Stanculescu, un personaj celebru in zilele de dupa revolutia din 1989, si despre ale carui afaceri – export de armament, afacerea Motorola, afacerea elicopterelor Puma, implicarea in exportul produselor Sidex – presa a scris in trecut, este nominalizat printre primii trei cei mai bogati romani. Aceasta arata cat de puternic s-a impregnat in constiinta publicului imaginea lui Victor Atanasie Stanculescu, omul pe care evenimentele din decembrie 1989 „l-au surprins” cu piciorul in ghips.
Interesanta este si nominalizarea premierului Adrian Nastase printre primii trei oameni bogati din Romania. Interesanta si surprinzatoare in acelasi timp, pentru ca Nastase este nominalizat ca avand o avere de peste un miliard de dolari.
A fost necesar un singur gest, ca sarbatoarea publica pe care a organizat-o Dumitru Sechelariu de ziua lui, pentru ca publicul sa il perceapa ca unul dintre primii bogati ai Romaniei. Sportivi, oameni politici apar, de asemenea, in constiinta publicului ca fiind cei mai bogati romani. Cititorii nostri au cuantificat bogatia dupa succesele in activitatile oamenilor nominalizati de ei, dar si dupa intensitatea cu care au fost mediatizate o serie de scandaluri financiare.
In revista „Top 100 cei mai bogati romani”, care va aparea in data de 7 noiembrie 2002, veti gasi clasamentul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania, intocmit obiectiv in functie de valoarea afacerilor lor si a proprietatilor pe care le detin.    

Oamenii de afaceri care apar cel mai des in optiuni
Nume            Avere medie
            estimata (mil. USD)
Ion tiriac        394
Dinu Patriciu        289
Sorin Ovidiu Vantu    363
George Copos        269
Dan Voiculescu        250
Ioan Nicolae        347
Gelu Tofan        121
Fam. Micula        355
Gigi Becali        220
George Paunescu        454

Nota: Clasamentul a fost realizat in functie de numarul de voturi exprimate. Sumele reprezinta o medie a valorilor pe care publicul le percepe ca fiind cele mai mari averi detinute de cei mai bogati oameni din Romania.

Primii trei bogati In perceptia publicului
Nume            Avere estimata
            (mil.USD)

Locul Intai
Ion tiriac        468
Sorin Ovidiu Vantu    445
Dan Voiculescu        345

Locul al doilea
Dinu Patriciu        372
Ion tiriac        300
George Copos        167

Locul a treilea
George Copos        352
Dinu Patriciu        94
Gelu Tofan        82

Nota: Topurile au fost alcatuite in functie de numarul de voturi exprimate de cititorii Capital

Averile vazute prin ochii cercetatorilor
Dorel sandor, analist politic:

„Ceea ce s-ar putea sa vi se para uimitor este faptul ca dincolo de bogatii, care raman pentru totdeauna subiecte de scandal si controverse juridice, se contureaza un nou val de oameni de afaceri, majoritatea tineri pentru care autonomia financiara, initiativa libera, competitivitatea sunt fatetele normale ale vietii omului bogat si activ.

Ei produc locuri de munca pentru salariati motivati de venituri si un consum diversificat. Isi platesc taxele si obligatiile fata de bugetul public. Dovedesc initiativa si flexibilitate in a valorifica oportunitatile locale si avantajele comparative ale Romaniei la nivel regional si global. Se asociaza la nivel comunitar in parteneriat cu administratia locala. Sunt preocupati de problemele sensibile ale comunitatilor, de la copiii strazii, pana la pensionarii fara medicamente, nu neaparat pentru a imita politicienii. Au o capacitate manageriala formata in competitia economica, dar si in confuzia mediului de afaceri din Romania. Sunt distribuiti in toate zonele tarii, dincolo de traditii pasuniste si clisee ieftine. Au o capacitate de comunicare dobandita prin evaluarea pe criterii economice a nevoilor publice si respectul pentru consumatori.

Cunosc astfel de oameni, si nu sunt putini.”

Alin Teodorescu, sociolog:

„In sine, oamenii care au acumulat averi importante sunt putini. Poate de aceea suntem atat de interesati cum au facut acesti bani. Daca ar fi 50 de miliardari in dolari americani si cateva sute de milionari, ne-am interesa numai de miliardari. Asa cum este in Rusia sau in Cehia. In general, pot spune ca avem putini milionari, pentru ca mediul de afaceri nu a permis acumularea capitalului. Felul cum a evoluat Romania in ultimii 12 ani nu ne-a permis sa avem o clasa de oameni bogati, ci numai cativa oameni cu stare.

Sigur ca exista si oameni bogati care au averi „ascunse” peste granita. Sunt multi bani negri in Romania. Solutia este sa-i aduci inapoi printr-o politica inteleapta. Cand Mugur Isarescu a redus impozitul pe profitul din export la 5% au inceput sa se intoarca zeci de milioane de dolari parcati prin strainataturi. Iar cei care au bani afara nu doresc, in nici un caz, sa fie cunoscuti. Deci nu stim cine sunt aceste persoane.

Evolutia mediului de afaceri va depinde de ritmul privatizarii si de nivelul taxelor. Daca privatizarea se accelereaza, din ce in ce mai multi oameni vor fi bogati si independenti. Daca ramanem la ritmurile actuale, vom vorbi mult timp de coruptie, iar coruptia va fi prezenta.”
Florin Tudose, psiholog:

„Orice actiune a unui bogat este susceptibila de a fi gresita si, cu siguranta, i se poate atasa un imaginar cordon ombilical ce duce spre sfera politicului. Bogatia este in acest caz sinonima cu omnipotenta si coruptia, cu snobismul si lipsa de cultura. Sistemul nostru birocratic este extrem de haotic, ceea ce face ca bogatii sa fie suspectati de mita perpetua in vederea facilitarii unor afaceri In Romania. Banul nu impune respect, ci naste ura.

Din toate partile, avutii (cu exceptia strainilor care fac afaceri pe la noi) sunt improscati cu diferite acuze, de la lipsa de omenie si pana la „eludarea de la litera legii”, expresie folosita, in dispretul limbii romane, de numeroase publicatii. Totodata, acestia sunt recunoscuti ca indivizi care accepta o singura valoare: aceea a valutei. Zilele lor si noptile cu vise cu tot stau sub spectrul acumularii de capital cat mai mare. Snobismul este o caracteristica sine qua non a intrarii in „lumea buna”, unde pretul cat mai mare, vila cea mai inalta si masina cea mai scumpa sunt etaloanele calitatii.r
r
Sa fii bogat in tara asta inseamna sa-ti asumi riscul de a fi urat si invidiat nu numai de catre cei saraci, ci si de catre cei din aceeasi tagma.”