Cititorii de contoare

Sefii companiilor nationale respective au gasit, impreuna cu sindicatele, solutii mult mai convenabile: externalizarea. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Peste 2.000 de oameni care au lucrat inainte de 1 aprilie la departamentul de incasari al Electrica au devenit peste noapte angajatii unei noi societati. Astfel, la dorinta expresa a directorului general, Silviu Lucian Boghiu, Electrica a renuntat la "cititorii de contoare". "In urma negocierilor cu sindicatele am externalizat serviciul

Sefii companiilor nationale respective au gasit, impreuna cu sindicatele, solutii mult mai convenabile: externalizarea. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Peste 2.000 de oameni care au lucrat inainte de 1 aprilie la departamentul de incasari al Electrica au devenit peste noapte angajatii unei noi societati. Astfel, la dorinta expresa a directorului general, Silviu Lucian Boghiu, Electrica a renuntat la „cititorii de contoare”. „In urma negocierilor cu sindicatele am externalizat serviciul de citire a contoarelor si incasare”, spune Boghiu.
De la inceputul lunii februarie, Sindicatul Liber Independent Energia si Federatia Energia Mileniului III sunt actionarii companiei „SindServ SRL” cu sediul in acelasi loc cu filiala din Bucuresti a Electrica (SD Bucuresti). Sindicatul „Energia” detine 20 de parti sociale, adica 10% din actiuni, iar sindicatul „Mileniul III” este actionarul majoritar. Boghiu spune ca, prin aceasta externalizare, compania nationala a reusit doua lucruri importante: pe de o parte, din punctul de vedere al Electrica a fost rezolvata problema concedierii a aproape 2.000 de oameni.
„In felul acesta, si-a rezolvat si Electrica problema, in sensul ca va scapa de oamenii pe care trebuie sa-i disponibilizeze, si se va incadra in cheltuielile salariale impuse de buget, si castiga si salariatii, care-si vor pastra locurile de munca, avand insa cartile de munca la alta societate”, spune Marin Tudor, liderul sindicatului „Energia Mileniului III”.
Pe de alta parte, seful Electrica crede ca pana la sfarsitul anului vor exista reduceri importante de cheltuieli. „Noi nu facem decat sa platim acestei firme prestarile de servicii pentru citirea contoarelor”, spune Boghiu.
Aurelian Vancea, liderul de la „Universul”, spune ca el a fost adeptul „unei inchirieri a fortei de munca de la „aceasta noua societate catre Electrica”. Surse din cadrul companiei spun insa ca miscarea managerului general al companiei de distributie a energiei electrice a fost una destul de inteligenta. Intentia administratiei de la Electrica este aceea de a reduce perioada de citire a contoarelor de la o data la doua luni, la de doua ori pe an.
E clar, ca in acest fel si valoarea contractului de prestari servicii va scadea semnificativ. La fel ca in cazul Petrom, nici la Electrica nu se pune, deocamdata, problema organizarii unei licitatii pentru semnarea contractului de prestarii servicii.
Fie ca e vorba de femeile de serviciu sau de firma de catering, se merge in continuare pe varianta contractelor directe. Lucian Boghiu nu si-a ascuns de altfel nemultumirea legata de faptul ca mai multe firme private, apartinand sindicalistilor, detin monopolul serviciilor externalizate de compania nationala. El se declara adeptul organizarii unor licitatii, dar, deocamdata, este la mana sindicatelor, tinand cont de negocierile avute cu acestea. In situatia in care filialele din Banat si Dobrogea ale Electrica vor fi privatizate anul acesta, ramane de vazut cum va functiona relatia firmelor „externalizate” cu noul proprietar.
Este foarte interesant de urmarit modul in care va functiona relatia financiara dintre Electrica si „SindServ”, in conditiile in care angajatii (care in cartea de munca au functia de cititori incasatori) celei din urma vor incasa o mare parte din facturile populatiei la energie electrica. Boghiu spune ca acestia au obligatia sa verse zilnic la casieria centrala a filialei Electrica din orasul respectiv sumele incasate.
Peste 15.000 de angajati ai Electrica ar trebui ca in final sa intre in randul „externalizatilor”. si asta, pentru ca administratia companiei nationale si-a propus sa pastreze in final doar partea care tine de strategia de dezvoltare a Electrica.    

Transelectrica merge cu „Smart”

La sfarsitul anului trecut, in urma unei hotarari de Guvern (nr. 710/2001), se infiinta compania SMART, care devenea filiala pentru servicii de mentenanta a Transelectrica. 35% din salariatii companiei nationale de transport a energiei electrice deveneau externalizati. sefii si sindicalistii de la Transelectrica si-au strans bucurosi mainile, pentru ca, in acest fel, au rezolvat problema concedierilor. Epopeea celor 16 centrale „externalizate” de Ministerul Industriei si Resurselor din patrimoniul Termoelectrica nu si-a gasit inca o rezolvare finala. Autoritatile locale din orasele celor 16 centrale au refuzat sa le preia in proprietate. Asa ca, ele au ramas in continuare in ograda Guvernului. La fel ca in cazul SNP Petrom si Electrica, si la Termoelectrica Ministerul Industriei si-a propus sa mearga pe varianta externalizarii activitatilor de mentenanta. Dar, la fel ca in cazul celorlalte doua companii, serviciile respective vor fi preluate de firme ale sindicatelor.