Premierul cere publicarea raportului Comisiei care cercetează inadvertențele legate de numărul deceselor Covid-19, pentru înlăturarea dubiilor în rândul opiniei publice.
Florin Cîțu a făcut precizări suplimentare în cadrul unei conferințe de presă, arătând că vor exista informații suplimentare în perioada următoare.
Premierul cere publicarea raportului Comisiei ce a cercetat erorile la raportarea numărului de decese
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.
„Eu am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport, ca să nu existe niciun fel de dubii.
Să-l facă public atunci, ca să fie foarte clar. Da, ce a spus şi doamna ministru, sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat între INS şi Corona-Forms, ceea ce folosim noi, Corona-Forms, este o compatibilitate de 96%, cam aşa arată lucrurile, dar, aşa cum a spus doamna ministru, vom mai cere detalii în perioada următoare şi vom vedea dacă trebuie să îmbunătăţim”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, cazurile introduse în Corona-Forms „au fost cele mai clare”, dar a arătat că pot fi adoptate modificări în cazul în care vor exista informaţii în acest sens.
„Ca să îmbunătăţeşti o raportare statistică trebuie să ai toate informaţiile foarte clare. Până acum, noi ştim că prin Corona-Forms au fost raportate caz cu caz şi au fost cele mai clare şi cele mai greu de combătut în acest moment, dar, bineînţeles, Ministerul Sănătăţii are o comisie pe care eu am înfiinţat-o când eram ministru al Sănătăţii interimar – îşi face treaba.
Ioana Mihăilă confirmă erorile la raportare
Sunt sigur că vom avea mai multe informaţii în perioada următoare”, a precizat acesta.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că „realitatea” din teren arată că există decese „probabil” de COVID-19 care nu au fost testate, diagnosticate şi încadrate ca atare.
„Concluzia şi afirmaţia a provenit de la realitatea din teren. Realitatea din teren spune că există decese la domiciliu sau în centrele rezidenţiale care au provenit în urma contractării infecţiei COVID, pentru că a existat un contact cu o persoană COVID pozitivă, dar persoana care a decedat nu a fost testată, diagnosticată şi raportată.
Tot realitatea din teren, de această dată de la nivelul spitalelor, ne spune că au existat decese din cauze acute, precum infarctul miocardic acut, traumatisme, hemoragii digestive superioare, la pacienţi care au fost diagnosticaţi cu COVID”, a afirmat Mihăilă.