S-a aflat tot despre Planul Național de Rezilienţă. Premierul Cîțu a spus exact când va fi gata. El a spus că în câteva zile va exista și forma finală.
Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi finalizat în câteva zile şi va fi prezentat public.
„Discuţiile în coaliţie continuă pe Planul Naţional de Rezilienţă. Cred că avansăm şi avem un plan foarte bun. Aşa cum am construit bugetul şi aici ne axăm pe investiţii. O să fie gata în câteva zile, cred, o formă finală, dar arată bine aşa cum e acum”, a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat şi celor de la PSD, pentru a fi ulterior ratificat în Parlament, Cîţu a răspuns: „Nu. Îl vom prezenta românilor. Românii trebuie să ştie Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Îl vom prezenta public. Românii vor vedea planul, va fi aprobat în şedinţa de Guvern, o să fie transparent, deci nu trebuie doar social-democraţii… Este un program pentru toţi românii”.
Bani pierduți încă înaintea adoptării Planului Național de Reziliență
Economistul Adrian Câciu a tras un semnal de alarmă că Guvernul de la București a pierdut 4 miliarde de euro din fondurile europene încă înaintea adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență. Cauza este falsificarea rezultatelor statistice. El este de părere că un alt motiv este și prezentarea la Bruxelles a unei viziuni multe prea optimiste, susține el.
”Cum a pierdut România peste 4 miliarde de euro pentru că Guvernul a ales lauda și fantasticul ratând oportunitățile puse la dispozitie de Europa? Nici nu ne-am apucat de Planul National de Redresare și Reziliență că am si pierdut peste 1 miliard de euro din alocare. Asta după ce am mai pierdut cam 3 miliarde euro anul trecut din alocarea estimată inițial”, a spus Câciu.
El a aminti că, după Consiliul European din iulie 2020, Presedintele României ne-a anunțat că vom lua 33,5 miliarde euro prin Planul National de Redresare si Reziliență. În octombrie 2020, ministrul Boloș ne-a anunțat ca vom lua doar 30,5 miliarde euro.
„Mulți s-au întrebat unde au dispărut cele 3 miliarde euro diferență. Guvernanții nu au explicat pentru ca nici acum nu stiu sa explice. Va spun eu: din prezentarea unor date foarte optimiste cu privire la rata șomajului si PIB. Din rata șomajului am pierdut cam 3 mld euro.”, a scris marți Adrian Câciu pe Facebook.