Potrivit acestuia, o provocare pentru Guvern este să creeze locuri de muncă astfel încât să îi păstreze în ţară pe cei aproape un milion de români întorşi, în această perioadă, de peste hotare.

„În ultima perioadă înţeleg că au venit în România aproape un milion de cetăţeni români care lucrau în alte ţări. Există o provocare pentru acest Guvern de a crea locuri de muncă pentru a putea să folosim şi această forţă de muncă. Înainte de criză, România avea o problemă cu forţa de muncă.

Ar fi păcat să nu reuşim să creăm locuri de muncă pentru a-i păstra pe aceşti oameni în ţară şi cred că prin acest program de relansare care este axat pe investiţii, în special, vom reuşi să facem acest lucru. Să păstrăm câţi mai mulţi dintre aceşti oameni în România”, a afirmat Florin Cîţu, luni seara, la România TV.

Domenii cu criză de personal

Locuri de muncă ar putea fi create în sectorul de retail unde, potrivit şefului de la Finanţe, este nevoie de 10.000 de persoane, dar şi în industria HORECA. Ministrul estimează că foarte multe companii vor investi în tehnologie, astfel că şi pentru aceste sectoare va fi nevoie de oameni. Totodată, Florin Cîţu a anunţat că sunt analizate şi măsuri de stimulare fiscală pentru antreprenori.

„Ştiu că în sectorul retail, cel care a fost deschis în această perioadă, este nevoie de 10.000 de persoane. Deci acolo deja se caută forţă de muncă. Pe parte de celelalte sectoare din economie, vom reporni industria HORECA, nu ştiu când va fi, 1 iunie sau 15 iunie, dar acolo bineînţeles că vor apărea locuri noi de muncă. În acelaşi timp, luăm în calcul şi măsuri de stimulare fiscală care să îi ajute pe antreprenori să îşi folosească din resursele pe care le au pentru investiţii, pentru a creşte capacitatea de producţie.

Economia după această perioadă va arăta puţin diferit. Vom avea foarte multe companii care vor investi în tehnologie, în IT. Pentru aceste sectoare cred că va fi nevoie de forţă de muncă. Economia românească a luat deja startul. Ce nu se poate crea în sectorul privat vor fi investiţii făcute în sectorul public. Resursele pe care le avem se vor duce, în mare majoritate, către investiţii”, a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finanţelor a menţionat, în context, că sunt elemente care arată că puterea de cumpărare va creşte în România în condiţiile în care atât rata inflaţiei cât şi dobânzile sunt în scădere. „Pe partea de inflaţie, lucrurile s-au îmbunătăţit de la o lună la alta. Rata inflaţiei a scăzut şi va scădea şi în perioada următoare. În acelaşi timp scad şi dobânzile, deci puterea de cumpărare a românilor creşte pentru că şi preţurile şi costul banilor, dobânda, scad. Avem elemente care arată clar că puterea de cumpărare va creşte şi în perioada următoare”, a explicat sursa citată de Agerpres.