'Ordonanţa 9/2017 (…) are cam aceleaşi efecte ca Ordonanţa 13 pentru Codul penal, doar că are efecte pentru Codul fiscal. Ordonanţa 9 nu a fost abrogată, este în vigoare, îşi produce efectele, iar cel mai important este articolul 7, care suspendă pentru tot anul 2017 articole din Legea finanţelor publice 500/2002, cele cu responsabilităţi penale, dar şi cele referitoare la aprobarea bugetului. Această Ordonanţă 9/2017 este în vigoare, îşi produce efectele, iar noi votăm în Parlament bugetul cu această ordonanţă în vigoare', a declarat Florin Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, efectele Ordonanţei 9/2017 se referă în primul rând la redistribuirea sumelor, în sensul că după adoptarea bugetului banii pot fi redistribuiţi 'pe criterii politice, fără niciun fel de răspundere din partea celor care o fac'.
'Noi, astăzi, aprobăm nişte sume, sume foarte mari, care apoi vor fi redistribuite', a explicat senatorul liberal, care a adăugat că, deşi articolul 68 din Legea bugetului de stat ar trebui să aibă nişte anexe privind distribuţia acestor sume, acestea nu există, iar astfel nu este o transparenţă referitor la cum se vor redistribui banii din buget. Cîţu a mai spus că este vorba aici de fonduri europene nerambursabile, precum şi de bani care vor ajunge la MDRAPFE.
Senatorul PNL a precizat că ordonanţa nu poate fi oprită deoarece deja îşi produce efectele, iar singurul lucru pentru stoparea efectelor acestui act normativ este abrogarea.
'În continuare, poţi să redistribui bani de la buget fără să ai vreo responsabilitate şi mă sperie că articolul 36 din Legea finanţelor publice a fost suspendat, acela care vorbeşte despre faptul că Parlamentul aprobă bugetul, capitolele, ş.a.m.d. Este ciudat să ai o ordonanţă care suspendă un articol care spune cine aprobă bugetul', a punctat senatorul Florin Cîţu.
OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptată de Guvern în data de 25 ianuarie. AGERPRES