Nicolae Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Fascismului și Antisemitismului
Pe 9 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Fascismului și Antisemitismului, Nicolae Ciucă a subliniat importanța acestei zile pentru comemorarea victimelor și reafirmarea angajamentului împotriva urii și discriminării. În mesajul său, acesta a remarcat că acțiunile antisemite recente sunt o preocupare serioasă și a subliniat faptul că antisemitismul nu este doar o problemă a trecutului, ci o realitate prezentă ce necesită măsuri ferme și constante.
Preşedintele PNL susține că ”este datoria noastră să promovăm toleranţa, respectul şi diversitatea peste tot în lume”.
9 noiembrie – Ziua internaţională de combatere a fascismului şi antisemitismului
La 9 noiembrie 2024, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.
Marcarea acestei zile are loc la iniţiativa reţelei UNITED (reuneşte peste 500 de organizaţii membre), care luptă pentru combaterea rasismului, fascismului şi oricăror forme contemporane de discriminare şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org/ şi http://dayagainstfascism.eu.
Demersurile naţionale şi internaţionale încadrate la nivelul unor proiecte şi programe specifice de combatere a tuturor formelor de rasism şi antisemitism a reprezentat preocuparea statelor europene şi a organizaţiilor internaţionale după 1990. În cadrul Consiliului Europei, Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) funcţionează departamente destinate protejării drepturilor şi libertăţilor şi combaterii rasismului şi antisemitismului.
La nivelul ONU funcţionează Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, coordonat de un raportor special, în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, conform https://www.ohchr.org.
Recomandarea 1222
În 1993, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, cu prilejul celei de-a 44-a sesiuni, Recomandarea 1222, care exprimă ”o îngrijorare serioasă privind reapariţia rasismului, antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei în Europa şi condamnă, totodată, actele de violenţă ce decurg din acestea”, potrivit http://assembly.coe.int. Cu prilejul summit-ului de la Viena al organizaţiei, din octombrie 1993, a fost lansată Campania Europeană de Tineret şi Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei. La 14 decembrie 1993, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a convenit asupra redactării unui proiect de declaraţie la nivel interguvernamental şi a unui plan de acţiune pentru combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei care să fie gestionat de Comitetul guvernamental de experţi pentru combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei, indică https://rm.coe.int. Cu prilejul celui de-al doilea summit al organizaţiei, din 10-11 octombrie 1997, de la Strasbourg, Comitetul de Miniştri a adoptat rezoluţia prin care se instituia Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului, ales prin votul Adunării Parlamentare pentru un mandat de şase ani.
Tratatul privind Uniunea Europeană, Articolul 2, şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, prin articolele 10 şi 19, exprimă combaterea oricăror forme de intoleranţă şi de antisemitism, făcând trimitere, totodată, la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, potrivit https://ec.europa.eu. La 28 noiembrie 2008, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a adoptat decizia cadru 913 privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal, actualizând astfel decizia 96/443 a Consiliului JAI din 15 iulie 1993 pe baza articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană cu privire la acţiunea pentru combaterea rasismului şi a xenofobiei, potrivit https://eur-lex.europa.eu. Din anul 2019, funcţionează, la iniţiativa Comisiei Europene, Grupul de lucru al Comisiei pentru combaterea antisemitismului, conform https://ec.europa.eu.