Nicolae Ciucă: Optăm pentru menţinerea pragului
Nicolae Ciucă a subliniat sâmbătă că, atunci când pragul a fost redus de la un milion la cinci sute de mii de euro, aproximativ 210.000 de IMM-uri au fost închise, ducând astfel la pierderea a cel puțin tot atâtor locuri de muncă, dat fiind că aceste companii puteau funcționa cu un singur angajat. În prezent, IMM-urile sunt obligate să aibă cel puțin doi angajați.
O măsură similară, care ar conduce la închiderea unui număr semnificativ de microîntreprinderi, ar afecta inevitabil sute de mii de locuri de muncă. Având în vedere aceste posibile consecințe, Ciucă a declarat că susține ferm menținerea pragului actual, fără a impune noi condiții.
„Atunci când s-a scăzut pragul de la un milion la cinci sute de mii de euro, s-au desfiinţat 210.000 de IMM-uri. Desfiinţându-se 210.000 de IMM-uri au dispărut cel puţin 210.000 de locuri de muncă, pentru că la vremea respectivă IMM-urile puteau să funcţioneze cu un singur angajat. În momentul de faţă obligativitatea este să aibă cel puţin doi angajaţi. O astfel de măsură care să ducă la desfiinţarea a sute de mii de microîntreprinderi va duce de la sine şi la pierderea a sute de mii de locuri de muncă, ceea ce, din perspectiva noastră, dacă este să comparăm care sunt efectele, consecinţele şi care sunt beneficiile menţinerii pragului, optăm pentru menţinerea pragului fără niciun fel de altă condiţionalitate”, a afirmat Nicolae Ciuc sâmbătă.
Liberalul spune că, în opinia sa, actuala coaliţie nu mai are un rol relevant în ceea ce priveşte pragul de impozitare pentru întreprinderile mici şi mijlocii
„Oricum, coaliţia de acum nu mai are relevanţă pe această decizie”, spune Ciucă întrebat dacă au existat discuţii în cadrul coaliţiei pe subiectul pragului de impozitare pentru IMM-uri.
Comisia Europeană a cerut ca plafonul de eligibilitate pentru regimul de impozitare al microîntreprinderilor să fie redus de la nivelul actual de 500.000 de euro pe an la plafonul de TVA de 88.500 de euro pe an.
Această reglementare este inclusă în jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare de aproape 2,7 miliarde de euro, și face obiectul unor discuții continue cu reprezentanții Comisiei. Conform cerințelor PNRR, acest jalon presupune o revizuire a Codului fiscal pentru a reduce treptat sfera regimului special destinat microîntreprinderilor, cu o implementare graduală începută în primul trimestru din 2023 și finalizarea până la sfârșitul anului 2024.