Ciucă, întâlnire importantă. Se schimbă criteriile de selectare a firmelor pentru granturi de investiții

Sursa: Guvernul României

În cursul zilei de joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. În cadrul discuției de la Palatul Victoria au fost analizate criteriile de selectare a firmelor care vor beneficia de viitoarele granturi de investiții.

Schimbări importante a criteriilor de selectare a firmelor pentru granturi de investiții. Guvernul tocmai a anunțat

La întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și reprezentanții mediului de afaceri, au mai participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și secretarul se stat din cadrul MIPE, Csilla Hegedus.

În acest context, Executivul a trimis un comunicat de presă în care arată că, la propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiţii de până la un milion de euro (Măsura 4.1.1.), ce urmează să fie acordate IMM-urilor şi amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.

De asemenea, se mai arată că bugetul va fi de 358 milioane euro. Acestui buget i se va adăuga o limită de supracontractare de 120%. Asta înseamnă că valoarea totală a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane de euro.

Ce s-a mai decis

În plus, reprezentanții mediului de afaceri au propus și înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de cea din 2019 cu unele mai relevante.

Comunicatul de presă mai arată că au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv productivitatea muncii per angajat în 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată şi numărul de angajaţi; ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat; numărul de locuri de muncă nou create şi data şi ora înscrierii în program.

Documentul anterior precizat arată că reprezentanții mediului de afaceri au mai venit cu o propunere – firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an să nu fie eligibile, măsura fiind acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări şi cumpărări de firme special destinate acestor granturi.

Se dau bani de la stat

Ministerul Finanțelor a elaborat o OUG, adoptată miercuri de Executiv, care prevedere reglementarea finanțării programelor IMM PROD (industrializarea economiei), RURAL INVEST (finanţarea afacerilor din mediul rural), GARANT CONSTRUCT (sectorul construcţiilor) și INNOVATION (invenţii şi inovaţii).

În comunicatul trimis de Ministerul Finanțelor se arată că obiectivul programelor anterior menționate este de a facilita accesul la finanțare pentru firmele care ”se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii”.

De asemenea, se mai arată că instituția va implementa programele sub formă de scheme de ajutor de stat ”în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN”.

Ministerul Finanțelor mai arată că acest ajutor de stat va acoperi 90% din creditele bancare acordate pentru investiții sau pentru susţinerea activităţii curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.

“Mai ales în această situație de criză, susținerea companiilor românești este o urgență și sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Aprobarea acestor programe de finanțare este dovada clară că suntem un partener loial al mediului de afaceri, îi sprijinim pentru a-și realiza și dezvolta investițiile în toate localitățile din România“, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.