România a rămas acel pilon de stabilitate în regiune, a declarat prim-ministrul României Nicolae Ciucă, făcând o prezentare scurtă a mandatului său în fruntea Executivului. Ciucă a subliniat că foarte curând își va încheia activitatea în funcția de premier al României și a menționat câteva dintre momentele importante avute într-un an și jumătate în care a condus cabinetul.
Câteva dintre punctele discursului pe care Nicolae Ciucă le-a atins au fost acelea că România a reușit să aibă creștere economică de 4,7%, a atras fonduri europene și a atras investiții străine.
„Foarte curând îmi voi încheia mandatul. Vreau să spun că după un an și jumătate în funcția de prim-ministru, pot spune că România are și resursa umană, are și celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistență propriei reziliențe, iar acest lucru s-a putut demonstra că în toate condițiile create de acest conflict la granița noastră, cu toate problemele pe care le-a creat în energie, în inflație, în tot ceea ce a însemnat lanțul logistic și de aprovizionare, inclusiv inflație, și multe altele, țara noastră, totuși, a reușit – o spun fără mândria păcatului biblic – am reușit să avem o creștere economică de 4,7%, am reușit să asigurăm atragerea de fonduri europene, care a atins cea mai mare sumă”, a declarat șeful Executivului.
România, pivot regional
El a afirmat că, în timpul mandatului său de premier, partenerii străini au decis să investească în România.
„Am reușit să avem o relație cât se poate de onestă și consolidată în interiorul parteneriatelor strategice, începând cu parteneriatul cu Statele Unite, cu Franța, cu Marea Britanie, cu toți cu cei cu care avem aceste parteneriate strategice.
Mă bucur foarte mult că România a rămas acel pilon de stabilitate în regiune. România, cu adevărat, poate fi considerată pivot regional”, încheie premierul Ciucă.
Funcția de premier va fi preluată, la sfârșitul lunii mai, de Marcel Ciolacu, potrivit protocolului coaliției de guvernare.
Lumea s-a schimbat…
Ciucă a vorbit și despre situația din Marea Neagră, unde se consumă o mare parte a componentelor războiului dintre Ucraina și Rusia.
„Lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea noastră, în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina.
Desigur, avem cele mai clare elemente ale definiției unui război de cucerire, dar, totodată și a unui război neocolonial” a spus premierul.