Ciucă: S&P Global a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB-/A3, o dovadă a stabilității economice

nicolae ciuca

SURSA FOTO: PNL

Nicolae Ciucă anunță că agenția de rating S&P Global a menținut ratingul de țară al României la BBB-/A3, ceea ce reflectă stabilitatea economică a țării, la care contribuie direct toți cetățenii și companiile care își respectă obligațiile de plată.

Ciucă: S&P Global a reconfirmat ratingul de țară al României la BBB-/A3

Nicolae Ciucă le-a mulțumit tuturor celor care și-au îndeplinit la timp obligațiile fiscale și a subliniat importanța bonificației de 3% acordate de Guvern prin Ministerul Finanțelor, menționând că Partidul Național Liberal a propus în Parlament o majorare a acesteia la 5%. El a considerat aceasta un gest de apreciere din partea statului pentru cei care muncesc și își plătesc datoriile fiscale, contribuind astfel la menținerea echilibrului economic.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care v-ați achitat la timp obligațiile fiscale. Bonificația de 3% acordată de Guvern prin Ministerul Finanțelor și pentru care Partidul Național Liberal a depus un amendament în Parlament în vederea creșterii acesteia la 5%. Este un gest de apreciere din partea statului pentru responsabilitatea voastră, a celor care muncesc și își plătesc obligațiile fiscale, iar asta ne ajută să menținem echilibrul economic. „, a spus Ciucă.

În plus, Ciucă a solicitat Guvernului Ciolacu să prezinte Comisiei Europene un plan fiscal-bugetar concret, care să cuprindă:

  • Creșterea investițiilor din fonduri naționale, alături de menținerea celor din fonduri europene, cu alocări specifice pentru autoritățile locale;
  • Reducerea cheltuielilor curente ale statului pentru ajustarea deficitului bugetar;
  • Continuarea absorbției fondurilor europene din PNRR și Politica de Coeziune, așa cum a fost realizat cu succes în perioada 2022-2023.

El a subliniat că, prin aceste măsuri și prin contribuția cetățenilor, se poate asigura un viitor stabil și prosper pentru România.

„Însă, pentru a consolida aceste rezultate, îi cer Guvernului Ciolacu să depună la Comisia UE un plan fiscal-bugetar concret care să includă:

– Creșterea investițiilor din fonduri naționale, alături de menținerea celor din fonduri europene, cu alocări specifice pentru autoritățile locale;
– Reducerea cheltuielilor curente ale statului pentru a ajusta deficitul bugetar;
– Continuarea absorbției fondurilor europene din PNRR și Politica de Coeziune, așa cum s-a realizat cu succes în 2022-2023.
Prin aceste măsuri și prin contribuția voastră putem asigura un viitor stabil și prosper pentru România.”, a mai spus liberalul.

Ratingul suveran al României și perspectiva stabilă, reconfirmate de S&P

Pe 11 octombrie 2024, agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale a României, menținându-l la BBB-/A3, atât pentru datoria pe termen lung, cât și pentru cea pe termen scurt în valută.

Această decizie reflectă o perspectivă stabilă, susținută de un stoc moderat de datorie externă și guvernamentală, precum și de prognoze optimiste de creștere economică pentru perioada 2025-2027.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, această reconfirmare a ratingului suveran subliniază angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene, dar și cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv (PDE).

Aceste măsuri sunt esențiale pentru ancorarea reformelor politice adoptate de autoritățile române.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a descris această decizie ca un mesaj pozitiv pentru investitori

El a subliniat importanța menținerii unei atitudini temperate și a concentrării asupra reformelor structurale, a angajamentelor asumate în cadrul MRR și a investițiilor în infrastructură și digitalizare.

Aceste aspecte sunt cruciale pentru a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen mediu, precum și pentru eficientizarea cheltuielilor publice și implementarea soluțiilor durabile care să reducă presiunile asupra bugetului.