Prim-ministrul României a anunțat că prin rectificarea bugetară a fost majorat fondul pentru investiţii, acesta a ajuns la 91 de miliarde de lei. „Este angajamentul nostru pentru stimularea investiţiilor şi pentru stimularea mediului privat. Astăzi vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care ne propunem să facilităm accesul investitorilor la finanţare prin majorarea plafonului total al garanţiilor pentru Programul IMM Invest Plus cu peste 10 miliarde de lei”, a declarat Ciucă, în cadrul şedinţei de Guvern.
Banii vor fi investiți, în mode special, în zona de producție și procesare
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că măsura este una necesară şi a fost convenită cu mediul de afaceri.
„Este evident că este necesar ca economia să primească stimuli şi pe partea a doua a anului. Am văzut ce a însemnat curajul de a da bani în economie şi rezultatele economice nu au întârziat să apară. De aceea, având în vedere şi succesul programului IMM Invest Plus, cu toate subprogramele sale IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Agro IMM Invest, am considerat necesar şi din discuţiile cu operatorii economici (…) să propunem suplimentarea acestui program pentru a asigura finanţare şi în partea a doua a anului.
Aceşti bani se vor duce în investiţii mai ales în zona de producţie, procesare. Vor ajuta şi partea de sector de construcţii, unde avem de recuperat partea de început a anului când au fost o serie de distorsiuni pe piaţă datorate creşterii preţurilor la materiale de construcţii”, a explicat ministrul.
Adrian Câciu a mai adăugat că suportul pe care statul îl dă economiei, „cu siguranţă”, va genera rezultate pozitive către Produsul Intern Brut, menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea pe orizontală a relaţiilor comerciale.
Fondurile vor fi virate trimestrial în conturile F.N.G.C.I.M.M/F.R.C/F.G.C.R
Programul IMM Invest Plus facilitează accesul la finanțare al firmelor care nu au dispun de resursele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activității. Granturile sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor. Fondurile vor fi virate trimestrial în contul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.), Fondul Român de Contragarantare (F.R.C.) sau Fondul de Garantare a Creditului Rural (F.G.C.R.).