”Ciuperca neagră” a început să se răspândească din ce în ce mai repede. Potrivit ultimelor informații China, Uruguay, dar și Rusia au raportat deja câteva cazuri. Ea afectează nasul, ochii, dar și creierul lăsând pacienții infectați cu noul coronavirus cu sechele.
Primul caz de ”ciupercă neagră” a fost identificat în Chile, iar în cursul săptămânii trecute, aceasta a fost confirmată și în Uruguay, dar și în Rusia. De menționat este faptul că, mucormicoza pare că se răspândește tot mai rapid la nivel global, fapt ce îi îngrijorează pe oficialii din Sănătate, relatează The Times.
„Cazuri de infecții fungice au fost detectate încă de la începutul pandemiei, dar frecvența lor a crescut și au apărut cazuri grave”, a transmis Societatea chiliană de Boli Infecțioase.
În cursul săpămânii trecute, infecția cu „ciuperca neagră” a fost identificată la bărbat de 50 de ani din Uruguay, care abia se vindecase de COVID.
Infecția a ajuns și în Rusia tot săptămâna trecută, fiind prezentă la pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus. The Moscow Times scrie că mucormicoza i-a mutilat complet pe o parte din cei care au fost confirmați pozitiv.
Numele de ”ciuperca neagră” se datorează pigmentării sale întunecate. Totuși, aceasta nu se răspândește de la oameni la oameni și Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă. În ceea ce privește pericolul, ”ciuperca neagră” are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.
„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat Nikolai Klimko, expert în micologie, menționând că alte infecții nu pot fi excluse.
Expertul a mai subliniat faptul că este exclus ca aceasta să fie adusă din India, în contextul în care pacienții se află într-o stare mult prea gravă pentru a putea călători.
”Ciuperca neagră” nu se răspândește de la om la om
Pavel Volchkov, biolog molecular și șef al laboratorului de inginerie genomică de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Acesta a precizat că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor.
În același timp, specialiștii mai susțin „Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene.
În india, numărul infectărilor cu ”ciuperca neagră” este de numărul miilor, în cazul pacienților care au trecut prin COVID-19. Mulți dintre aceștia au rămas fără ochi, iar medicii susțin că este mult prea puternică pentru organismul slăbit al pacienților care au trecut prin boală.
Trebuie menționat faptul că „Ciuperca neagră” se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii, nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) este de părere că mai multe tipuri de ciuperci pot provoca boala. În mod obișnuit, „Ciuperca neagră” afectează în mod obișnuit sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură.
Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.