Cercetătorii spun că civilizația umană are o sanșă de 90% de a intra în colaps în următoarele decenii din cauza defrișărilor. În cazul în care defrișările continuă în același fel, „toate pădurile ar dispărea în aproximativ 100-200 de ani”, spun aceștia.
Studiul conceput de doi profesori sugerează că „ne-au mai rămas câteva decenii înainte de o prăbușire ireversibilă a civilizației noastre”, potrivit dailymail.co.uk
Dacă rata de defrișare nu este modificată, populația poate dispărea
„Este nerealist să ne imaginăm că societatea umană va începe să fie afectată de defrișări doar atunci când și ultimul copac va fi tăiat. Calculele arată că, menținând ritmul actual al creșterii populației și al consumului de resurse, în general, defrișările pădurilor, ne-au mai rămas câteva decenii înainte de o prăbușire ireversibilă a civilizației noastre.
Concluzionăm că din punct de vedere statistic, probabilitatea ca civilizația noastră să supraviețuiască este mai mică de 10% în cel mai optimist scenariu. Dacă rata de defrișare nu este modificată, populația poate dispărea”, transmit cercetătorii după realizarea studiului respectiv.
În ciuda studiului, în anii ’90, rata de defrișare era de aproape 16 milioane de hectare pe an, în timp ce între anii 2015 și 2020 a scăzut la 10 milioane de hectare pe an.
Colaps ecologic
„Consumul resurselor naturale, în special al pădurilor, este în competiție cu nivelul nostru tehnologic. Un nivel mai ridicat al tehnologiei duce către o populație mai mare și un consum mai mare al pădurilor.
Totuși, acest lucru poate rezulta și într-o modalitate mai folositoare de utilizare a resurselor. În principiu, cu un nivel mai ridicat al tehnologiei putem produce soluții tehnice de evitare sau prevenire a colapsului ecologic al planetei. O ultimă șansă ar fi reconstruirea civilizației într-un spațiu extra terestru”, spun dr. Gerardo Aquino și profesorul Mauro Bologna, realizatorii studiului.