Curtea de Justiție a UE, decizie importantă despre termenele de prescripție

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că deciziile CCR privind prescripția se vor aplica, de acum, și în dosarele de corupție.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a concluzionat că deciziile Curții Constituționale a României privind prescripția se aplică și în dosarele de corupție.

Cu toate acestea, hotărârea CJUE precizează că decizia Înaltei Curți, care extindea perioada în care dosarele se prescriu mai rapid, nu are aplicabilitate în lumina deciziei CJUE.

Pentru cauza C-131/23, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis un verdict. Ea a stabilit că instanțele din România nu sunt obligate să respecte interpretarea Curții Supreme (ÎCCJ) asupra deciziilor Curții Constituționale a României referitoare la prescripție.

Astfel, în data de 9 ianuarie 2023, CJUE a afirmat că instanțele au dreptul să aplice deciziile CCR privind prescripția în intervalul 2018 – 2022. Totuși, ele nu sunt autorizate să implementeze decizia ÎCCJ. Ea prelungise această perioadă până în 2014. Totul, conform principiului legii penale mai favorabile.

Practic, conform deciziei CJUE, perioada în care infracțiunile se prescriu mai rapid este restrânsă la intervalul 2018 – 2022. Acest lucru se întâmplă în urma deciziilor CCR, și nu se aplică în perioada 2014 – 2018, așa cum stabilise ÎCCJ.

Instanțele din România au tras concluzia că decizia CJUE în cauza C-107/23, emisă în data de 24 iulie 2023, are aplicabilitate doar în anumite cazuri. Mai precis, cele referitoare la fraude cu fonduri europene, evaziune fiscală și contrabandă.

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este termenul de prescripție

Termenul de prescripție în contextul juridic se referă la perioada de timp stabilită de lege în care o acțiune legală poate fi adusă în instanță sau o sancțiune poate fi impusă pentru o infracțiune sau o încălcare a legii.

După expirarea acestui termen, autoritățile nu mai au dreptul să inițieze sau să continue acțiuni legale în legătură cu acea încălcare.

Există termene de prescripție pentru diverse tipuri de infracțiuni sau acțiuni legale. Acestea pot varia în funcție de jurisdicție și de natura încălcarilor.

Termenul de prescripție poate începe să curgă de la momentul săvârșirii infracțiunii. Sau de la descoperirea acesteia, în funcție de circumstanțe.

Prescripția are mai multe scopuri. Inclusiv protejarea drepturilor persoanelor. Totodată, și asigurarea certitudinii legale și evitarea investigațiilor și proceselor prea îndelungate.

Cu toate acestea, există și critici legate de prescripție. Deoarece poate duce la situații în care infracțiuni grave, care rămân nepedepsite din cauza trecerii timpului.