CJUE, decizie definitivă în procesele Apple și Google. Cât au de plătit giganții americani

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)

SURSA FOTO: Dreamstime

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat marți o lovitură de grație companiilor Apple și Google, hotărând în favoarea Comisiei Europene într-o serie de procese cu implicații financiare uriașe.

CJUE a luat o decizie favorabilă Comisiei Europene în cazul Apple și Google

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat, marți, o decizie finală favorabilă Comisiei Europene în fața companiilor Apple și Google, în cadrul a două litigii de lungă durată cu implicații financiare majore.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în ultima instanță, că Apple trebuie să restituie Irlandei 13 miliarde de euro ca impozite restante, după ce a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate considerate ajutoare de stat ilegale.

Într-o altă hotărâre, aceeași instanță a confirmat o amendă de 2,4 miliarde de dolari împotriva Google pentru încălcări ale legislației antitrust.

Cazul Apple datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat companiei să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro. Această sumă reflectă beneficiile obținute printr-un regim fiscal favorabil între 2003 și 2014, perioada în care Apple își centralizase veniturile din Europa, precum și din Africa, Orientul Mijlociu și India, în Irlanda.

Comisia Europeană a constatat că filiala irlandeză a Apple a plătit o rată de impozitare extrem de mică asupra profiturilor europene,  „variind de la 1% în 2003 la 0,005% în 2014”.

SURSA FOTO: Dreamstime

În primă instanță, Tribunalul UE a anulat decizia executivului european din 2020, un eşec considerabil pentru comisarul pentru concurență Margrethe Vestager, care supraveghea cazul. Comisia Europeană a contestat această hotărâre.

Într-o nouă dezvoltare, în noiembrie 2023, avocatul general al CJUE, Giovanni Pitruzzella, a emis o opinie – deși neobligatorie, de obicei urmată de judecători – care pune sub semnul întrebării succesul Apple. Pitruzzella a recomandat Curții să anuleze decizia și să trimită cazul înapoi la Tribunalul UE „pentru o nouă decizie pe fond”.

Cu toate acestea, Curtea nu a adoptat această recomandare și a decis definitiv asupra cazului, confirmând astfel decizia Comisiei Europene din 2016. Conform comunicatului de presă emis marți, „Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze”.

Amenda de 2,4 miliarde de euro pentru Google

În cazul Google, judecătorii au validat amenda de 2,4 miliarde de euro aplicată grupului Mountain View în 2017 pentru abuz de poziție dominantă în domeniul căutărilor online.

Aceasta reprezintă a doua cea mai mare sancțiune financiară impusă vreodată de Uniunea Europeană într-un caz de antitrust.

Curtea a constatat că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor”.

„Recursul formulat de Google şi (societatea-mamă) Alphabet este respins”, a anunţat CJUE.

Google a fost acuzată că își favorizează propriul serviciu de comparare a prețurilor, Google Shopping, prin ascunderea concurenților săi de vizibilitatea consumatorilor. Ca urmare, Google a fost obligată să își ajusteze modul de afișare a rezultatelor căutărilor pentru a respecta cerințele Uniunii Europene.

Acest caz a început în 2010

În noiembrie 2021, Tribunalul European de Primă Instanță a susținut poziția Comisiei Europene într-o hotărâre inițială, însă Google a contestat decizia, cerând anularea amenzii. În ianuarie, Avocatul General Juliane Kokott a recomandat menținerea sancțiunii.

Acest caz, care a început în 2010 cu o investigație deschisă de Bruxelles după plângeri din partea concurenților, este unul dintre cele mai importante procese împotriva Google. Compania deține recordul pentru cele mai mari două amenzi antitrust aplicate vreodată de Comisia Europeană.

Amenda de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru Google Shopping a fost un record la momentul respectiv, fiind depășită doar în 2018, când compania a primit o sancțiune de 4,3 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă legat de sistemul de operare Android pentru telefoane mobile.

SURSA FOTO: Dreamstime

În total, Google a acumulat amenzi de peste 8 miliarde de euro pentru diverse încălcări ale legislației antitrust. Compania se confruntă, de asemenea, cu critici intense în Statele Unite și Regatul Unit.

Începând de luni, Google este implicată într-un al doilea proces major în mai puțin de un an, intentat de guvernul american, care o acuză de monopolizarea pieței de publicitate online. În plus, vineri, Autoritatea Britanică pentru Concurență (CMA) a acuzat Google că își folosește poziția dominantă pentru a controla piața publicității, principala sa sursă de venituri.