Reforma justiției poloneze încalcă dreptul blocului comunitar

Luni, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o hotărâre prin care a stabilit că reforma justiției din Polonia din decembrie 2019 încalcă legislația Uniunii Europene. Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene, principiul respectării statului de drept este o componentă esențială a identității Uniunii Europene.

Comisia Europeană a inițiat o procedură judiciară împotriva Poloniei după adoptarea legii din 20 decembrie 2019, care a modificat reglementările naționale privind organizarea instanțelor ordinare, a instanțelor administrative și a Curții Supreme. Comisia a solicitat CJUE să declare că cadrul juridic instituit prin această lege încalcă mai multe dispoziții ale dreptului Uniunii.

Statele membre trebuie să își îndeplinească obligațiile care le revin

În hotărârea sa de luni, CJUE susține acțiunea Comisiei și afirmă că aceasta are autoritatea de a monitoriza respectarea de către un stat membru a unor valori și principii precum statul de drept, protecția judiciară și independența justiției. Aceasta subliniază faptul că statele membre trebuie să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul dreptului Uniunii atunci când își exercită competența de organizare a sistemului judiciar.

În plus, pe baza jurisprudenței sale anterioare, Curtea de Justiție a Uniunii Europene își reiterează evaluarea potrivit căreia Camerei disciplinare a Curții Supreme poloneze nu îndeplinește criteriile esențiale de independență și imparțialitate.

Legea modificată încalcă dreptul Uniunii Europene

Cu toate acestea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că legea modificată, care a acordat competența exclusivă Camerei de control extraordinar și cauze publice a Curții Supreme poloneze de a evalua respectarea cerințelor esențiale ale protecției judiciare efective, încalcă dreptul Uniunii Europene.

Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene, dispozițiile naționale care obligă judecătorii să își dezvăluie în scris asociația, fundația non-profit sau apartenența la un partid politic, cu obligația de publicare online, încalcă drepturile fundamentale ale judecătorilor în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și respectarea vieții private. În acest caz, publicarea online a informațiilor privind apartenența anterioară la un partid politic este considerată inadecvată și nu servește obiectivului pretins de a spori imparțialitatea judecătorilor, arată agenția de presă Reuters.