Chiriașii din blocurile cu bulină roșie, obligați să se mute
Veste proastă pentru chiriașii din blocurile cu bulină roșie! Statul român a schimbat legislaţia.
Acești chiriași au la dispoziție 30 de zile pentru a se muta în alte locuințe, după ce au intrat în vigoare ultimele modificări aduse legii pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. În București există peste 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Acestea sunt cunoscute, de asemenea, drept blocurile cu bulină roșie.
Autoritățile au planificat modificări semnificative în ceea ce privește blocurile cu bulină roșie. Chiriașii care locuiesc în apartamente situate în blocuri clasificate în clasa I de risc seismic vor fi obligați să evacueze locuințele într-un interval de maxim 30 de zile. Proprietarii acestor apartamente nu vor mai avea permisiunea să le închirieze.
Inițial ideea că restricțiile nu vor afecta contractele deja încheiate la momentul implementării legii. Forma oficială a actului normativ specifică însă că restricțiile se aplică fără nicio excepție începând de la data la care măsurile devin efective.
De asemenea, contractele în curs de desfășurare la momentul în care clădirea este clasificată în clasa de risc seismic I, conform unei expertize tehnice, se vor încheia automat la 30 de zile de la data încadrării.
În absența respectării acestei prevederi, cei care doresc să continue închirierea apartamentelor în astfel de proprietăți riscă amenzi în cuantumul cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, conform celor mai recente modificări legislative adoptate de parlament.
Prețurile chiriilor ar putea crește în perioada următoare
Specialiștii din domeniul imobiliar consideră că, din cauza acestei prevederi legislative, prețul chiriilor va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, având în vedere presiunea exercitată de chiriași pentru a găsi cu rapiditate un „acoperiș deasupra capului”.
Pe de altă parte, în luna decembrie, la ultima modificare a legii, deputații au adăugat și câteva excepții.
De exemplu, magazinele, restaurantele sau sălile de evenimente vor fi autorizate să funcționeze în clădirile clasificate cu bulină roșie, însă cu activități limitate.
Ca urmare, companiile responsabile cu deținerea sau administrarea acestor tipuri de spații se expun acum la amenzi ce pot ajunge la suma de 10.000 de lei în cazul nerespectării noilor restricții.
Această măsură a mai fost impusă în trecut. A fost însă eliminată din practică începând cu vara anului 2022.