Clădirile cu risc seismic care vor fi consolidate vor avea, obligatoriu, și senzori seismici
Decizia autorităților din Capitală pentru blocurile care prezintă risc seismic. Va fi obligatoriu în toate aceste clădiri care vor fi consolidate.
Anunțul a venit marți, 2 aprilie, din partea primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan. El a explicat, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de socializare, că este vorba despre montarea senzorilor seismici.
Totul se face pe una dintre clădirile cu risc seismic din Capitală. Blocul respectiv va fi consolidat fără să fie nevoie de mutarea locatarilor în altă locație.
Senzorii montați pe clădirea care prezintă risc seismic sunt montați de specialiștii INCDFP, a mai indicat edilul general. Senzorii vor putea înregistra și transmite în timp real mișcările seismice viitoare. Totul va ajuta la înțelegerea comportamentului clădirilor de acest fel, care urmează a fi consolidate seismic.
„Amplasăm senzori seismici pe o clădire care va fi consolidată fără mutarea locatarilor. Specialiștii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au montat senzori pentru înregistrarea și transmiterea în timp real a mișcărilor seismice viitoare și înțelegerea comportamentului unei clădiri care urmează a fi consolidată seismic de către Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).
Astfel de senzori vor fi montați pe toate clădirile rezidențiale pe care AMCCRS le va consolida prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, care au un regim de înălțime de minim P+3”, a transmis Nicușor Dan marți, 2 aprilie, pe pagina sa de Facebook.
Sute de mii de euro pentru o singură clădire, finanțarea europeană nerambursabilă
Ȋntreg proiectul ce cuprinde și acești senzori seismici face parte dintr-un program pilot de cercetare și dezvoltare. Este susținut de către UE prin intermediul proiectului Horizon-Multicare, indică Nicușor Dan.
Ȋn cazul respectivului imobil cu risc seismic, aflat în Sectorul 4, pe str. Intrarea Văcărești, vorbim despre o finanțare acordată de 560.000 de euro. Finanțarea europeană este nerambursabilă.
Pe lângă montarea senzorilor seismici, Nicușor Dan a explicat și ce alte lucrări vor mai fi efectuate acolo.
Clădirea cu risc seismic va fi consolidată pe exterior. Vorbim despre un schelet extern ce va crește rezistența la seism a clădirii.
Ȋn plus, s-a luat în calcul și nevoia de eficiență energetică a clădirii. Se va monta pe fațadă un sistem performant de panouri, care va ajuta în acest sens.
„Inițiativa face parte din programul pilot de cercetare și dezvoltare inovativă 2021-2027, susținut de Uniunea Europeană prin proiectul HORIZON – MULTICARE.
Imobilul de două etaje și 24 de apartamente, se află pe str. Intrarea Văcărești nr.2, sector 4 și a primit finanțare europeană nerambursabilă de aproximativ 560 000 EURO.
De asemenea, soluția propusă constă în consolidarea pe exterior a imobilului, prin implementarea unui schelet extern ce va crește rezistența la seism a clădirii, precum și un sistem performant de panouri de fațadă – pentru creșterea eficienței energetice”, a mai indicat primarul general al Capitalei.