In acest an, segmentul spatiilor de birouri a avut o evolutie puternic ascendenta, proiectele de acest gen fiind printre cele mai cautate de investitorii de pe piata imobiliara romaneasca, se arata intr-un studiu realizat de compania Eurisko.

Aceasta dinamica a survenit pe fondul unei cereri ridicate si a unei oferte scazute, fapt ce continua sa caracterizeze acest sector al pietei imobiliare.


Printre proiectele livrate in 2005 se numara Cascade, Conect, Novo Park, Nord BC, Unimed BC, River Gate si Gabrielle Center, o serie de cladiri importante, cum ar fi America House, Bucharest Corporate Center sau Floreasca Tower, urmand sa fie livrate la inceputul anului viitor”, se arata in studiu.


Companiile multinationale, bancile, firmele de IT si telecomunicatii, precum si cele farmaceutice s-au numarat printre cele care au cautat spatii de clasa A, in centrul Bucurestiului. “Locatia spune multe despre puterea si seriozitatea unei companii si de aceea, acest gen de firme cauta cladiri care sa iasa in evidenta prin calitate, vizibilitate, sau o arhitectura deosebita”, spune Catalina Jigman, manager al departamentului comercial din Eurisko.


Marea majoritate a companiilor a preferat sa inchirieze aceste spatii si doar 15% au optat pentru cumparare.


“De obicei, companiile care isi achzitioneaza propriile spatii de birouri sunt firme locale, care, in conditiile acesibilitatii la creditele ipotecare si imobiliare, sunt acum dispuse sa aiba in proprietate spatiile de birouri in loc sa inchirieze”, se mentioneaza in analiza Eurisko. Este atat cazul companiilor medii care ajung sa cumpere spatii de cateva sute de metri patrati, dar si a celor mai mari, care incheie un acord cu un dezvoltator si acesta le construieste un sediu conform propriilor standarde si nevoi, dupa care il achizitioneaza dupa terminarea lucrarilor.


De asemenea, in acest an o crestere puternica au inregsitrat-o si spatiile de clasa B+, care ofera aceasi calitate ca si cele de clasa A, dar care sunt situate in zone semicentrale.


“Dezvoltarea puternica a IMM-urilor, dar si a bancilor si a companiilor de IT care au nevoie de spatii adiacente pentru back-up office-uri sau call-centere a reprezentat motorul de crestere pentru spatiile de clasa B”, adauga Catalina Jigman


Fata de anul trecut, preturile nu au inregistrat diferente majore, chiriile pentru spatiile de clasa A variind intre 18 -20 euro/mp, in timp ce chiriile pentru spatiile de clasa B se situeaza intre 12 si 14 euro/mp. Preturile de cumparare au niveluri intre 1.500 si 2.000 Euro/mp.


Sursa: Capital, 21 decembrie 2005