Procesul de retrocedare a clădirilor istorice din Cluj-Napoca către instituțiile maghiare continuă să provoace dezbateri intense în comunitatea locală și în rândul autorităților. Retrocedările, efectuate în conformitate cu legile care permit restituirea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist, au adus în prim-plan nu doar aspecte juridice, ci și culturale și sociale, scrie gazetadecluj.

Cele mai multe clădiri istorice din Cluj-Napoca au fost restituite Fundației Sapientia, asociată cu Biserica Reformată Maghiară

În 1999, Guvernul și Parlamentul Republicii Ungare au decis să sprijine educația superioară în limba maghiară din Transilvania prin înființarea unei universități particulare maghiare independente în România. Alocarea resurselor din bugetul anului 2000 a fost destinată acestui scop. Pentru a asigura utilizarea corespunzătoare a fondurilor, opt lideri ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania – arhiepiscopul romano-catolic Dr. Jakubinyi György, episcopii romano-catolici Tempfli József, Reizer Pál și Martin Roos, episcopii reformați Dr. Csiha Kálmán și Tőkés László, episcopul unitarian Dr. Szabó Árpád, și episcopul lutheran Mózes Árpád – au fondat Fundația Sapientia. Aceasta a fost înregistrată la tribunalul din Cluj-Napoca la data de 16 martie 2000. În aprilie 2000, s-a semnat o Convenție de Colaborare între Fundația Sapientia și Oficiul Maghiarilor de Peste Hotare (OMPH) din Ungaria pentru finanțarea unei Universități Private Maghiare din Transilvania.

În prezent, finanțarea pentru Fundația Sapientia este asigurată de Fondul Bethlen Gabor, înființat de Guvernul Republicii Ungare. În toamna anului 2000, Consiliul Director al Fundației a aprobat planul de dezvoltare pentru Universitatea Sapientia. Din anul universitar 2000-2001, Fundația a început să acopere cheltuielile și pentru Universitatea Creștină Partium din Oradea.

În Cluj-Napoca, Fundația Sapientia, asociată cu Biserica Reformată Maghiară, a devenit proprietară sau administrator al mai multor clădiri și proprietăți în urma procesului de retrocedare din perioada post-comunistă.

Colegiul Reformat (azi Liceul Teologic Reformat)

Colegiul a fost fondat în timpul Reformei Protestante din Transilvania, inițial ca o școală pentru pregătirea clericilor protestanți. În anul 1798, Colegiul Reformat a fost distrus într-un incendiu devastator, care a afectat grav clădirea originală, arhivele și colecțiile valoroase de cărți. Reconstrucția Colegiului Reformat a început imediat după incendiu și a fost finalizată în jurul anului 1801. De-a lungul secolelor, colegiul a fost un centru important de educație pentru comunitatea maghiară reformată din Transilvania. Aici au studiat numeroase personalități remarcabile precum poeții Lajos Áprily și Sándor Reményik, arhitectul Károly Kós, și scriitorii Farkas Gyalui și Dezső Szabó.

În perioada comunistă, clădirea colegiului a fost naționalizată. După 1989, odată cu căderea regimului comunist, Colegiul Reformat a fost retrocedat Bisericii Reformate în anul 2004.

Palatul Rhedey

Palatul Rhedey este o clădire emblematică situată în centrul istoric al Clujului, pe latura estică a Pieței Unirii. Construit în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, construcția palatului a început în 1771 și s-a încheiat în 1778. Proprietarii inițiali ai palatului au fost familia nobilă Rhedey, una dintre familiile importante ale aristocrației maghiare din Transilvania. Clădirea a servit drept reședință pentru familia Rhedey și a găzduit numeroase evenimente sociale și politice de-a lungul timpului.

După al Doilea Război Mondial, Palatul Rhedey a fost naționalizat de regimul comunist și utilizat în diverse scopuri administrative în perioada respectivă. În anul 2006, palatul a fost retrocedat Bisericii Reformate.

Palatul Széki 

Palatul Széki a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea pentru familia nobiliară Széki, care a avut o influență semnificativă în viața politică și socială a Transilvaniei. Clădirea a fost naționalizată în perioada regimului comunist. După 1989, moștenitorii familiei Széki au solicitat restituirea palatului. Într-un proces care a avut loc în anii 2000, Palatul Széki a fost retrocedat Fundației Sapientia, asociată cu Biserica Reformată.

Palatul Széki este înscris în lista monumentelor istorice din România și beneficiază de protecție legală pentru a conserva valoarea sa istorică și arhitecturală.

Hotelul Melody