In perioada interbelica, la restaurantul Capsa, de pe Calea Victoriei, se adunau artistii, familiile bogate, scriitorii si politicienii vremii, precum si multi diplomati straini. In prezent, faima localului nu mai este aceeasi, dar in Bucuresti au aparut alte restaurante de lux, amenajate in cladiri vechi, ale caror istorii sunt adesea exploatate de patroni pentru atragerea clientilor. Vila in care se afla restaurantul Noblesse a apartinut unuia dintre guvernatorii Bancii Nat
In perioada interbelica, la restaurantul Capsa, de pe Calea Victoriei, se adunau artistii, familiile bogate, scriitorii si politicienii vremii, precum si multi diplomati straini.
In prezent, faima localului nu mai este aceeasi, dar in Bucuresti au aparut alte restaurante de lux, amenajate in cladiri vechi, ale caror istorii sunt adesea exploatate de patroni pentru atragerea clientilor.
Vila in care se afla restaurantul Noblesse a apartinut unuia dintre guvernatorii Bancii Nationale a Romaniei din perioada interbelica, constructia sa fiind finalizata in 1930. Peste 70 de ani, cladirea este cumparata de familia Matache, care dorea sa locuiasca in ea. “Am constatat, insa, ca in aceasta zona, nu exista un restaurant de lux. Prin urmare, am luat decizia sa transformam vila intr-un local elegant si rafinat, asemanator restaurantului Negresco amenajat de un roman la Nisa”, povesteste Sorin Matache. Cladirea in stil neoromanesc a fost restaurata in 2003 de arhitectii Adriana si Dan Mircea Parvulescu, astfel ca, la inceputul lunii decembrie, restaurantul a fost deschis. Initial, la Noblesse au fost 15 angajati, iar cifra de afaceri inregistrata in 2003 s-a situat in jurul valorii de 100.000 de lei noi. “In prezent, avem 40 de angajati, iar cifra de afaceri a crescut anul trecut la un milion de lei noi”, precizeaza patronul restaurantului. O parte a profitului a fost permanent utilizat pentru amenajarea cladirii. Pana acum, valoarea totala a investitiei este de circa trei milioane de dolari, suma care, potrivit estimarilor lui Sorin Matache, va fi amortizata in sapte-zece ani.
In 2002, a avut loc inaugurarea restaurantului Balthazar, din zona parcului Gradina Icoanei din Capitala. “sase luni am cautat o locatie potrivita, iar in final am ales aceasta casa construita in stil frantuzesc, la inceputul secolului”, isi aminteste Venera Arapu, unul din cei trei patroni ai restaurantului. Ea spune ca au optat pentru o cladire veche, deoarece in Bucuresti nu exista prea multe optiuni. “In afara de spatiile comerciale de la parterul blocurilor, mai sunt cladirile noi de birouri, dar oamenii nu sunt obisnuiti sa ia masa intr-un loc rece, care le aminteste de munca”, completeaza Venera Arapu. Cladirea este inchiriata, iar lucrarile de amenajare au durat un an, valoarea investitiei depasind 350.000 de euro.
Cladirile vechi sunt cautate si in orasele de provincie
La Constanta, localul New Safari din zona peninsulara este situat la cativa zeci de metri deasupra plajei Modern. Actualii patroni, trei tineri intreprinzatori, au inteles potentialul zonei si au inchiriat casa in anul 2001. La acel moment, cladirea era intr-o stare deplorabila. “Efortul financiar a fost foarte mare. Nu am facut un calcul exact, dar, in acesti ani, suma se ridica la o valoare cu foarte multe zerouri”, spune George Rusu, unul dintre asociati.
La Timisoara, patronii restaurantelor speculeaza bine trecutul locatiilor in care au deschis afacerile. “Istoria atrage in special strainii. In amenajarea localului am investit 750.000 de lei noi”, spune Rodica Jurcuti, administratorul restaurantului La Cetate Bastion. Bastionul repezinta ceea ce a mai ramas din cetatea Timisoarei, zona fiind declarata monument istoric. Aici functioneaza trei restaurante, printre care si Crama Bastion. Potrivit patronului localului, Vasile Popeiu, amenajararea a costat in jur de 500.000 de lei noi. “Daca era proprietatea mea, poate investeam mai mult”, precizeaza el.
Potrivit expertilor imobiliari, majoritatea celor care doresc sa deschida un restaurant opteaza pentru inchirierea spatiilor respective, deoarece preturile pentru achizitionarea unui astfel de imobil sunt din ce in ce mai ridicate. “In general, sunt preferate cladirile nerenovate, deoarece fiecare doreste sa-si amenajeze localul astfel incat sa aiba un aspect unic”, spune Costel Alecu, directorul departamentului Spatii Industriale & Retail din cadrul Regatta.
“In general, sunt preferate cladirile nerenovate,
deoarece fiecare doreste sa-si amenajeze localul astfel incat sa aiba un aspect unic.”
Costel Alecu, directorul departamentului
Spatii Industriale & Retail din cadrul Regatta
Desi, in prezent, peste 70% din clientii restaurantelor de lux sunt straini, patronii acestora nu isi fac probleme pentru viitorul afacerii lor, deoarece, spun ei, apetitul romanilor pentru frecventarea unor astfel de locatii este in crestere.
Restaurante cu chirii piperate
Bucuresti: in zona Gradina Icoanei – str. Polona, chiriile variaza intre 4.000 si 15.000 de euro/luna, in functie de suprafata utila, finisaje si pozitionare. In cazul vilelor cu arhitectura deosebita si suprafete generoase, chiria poate atinge valoarea maxima de 15.000-16.000 de euro.
Constanta: in zona peninsulara, chiria variaza intre 10 si 15 euro/mp, astfel ca la o suprafata de minimum 200 mp rezulta o chirie de peste 2.000 de euro pe luna. “In functie de dotarile oferite, pretul poate fluctua, pentru ca, de cele mai multe ori, este negociabil”, spune Silvia Ceaus, expert imobiliar.
Timisoara: chiria pe care patronul restaurantului “La Cetate Bastion” o plateste lunar Consiliului Judetean Timis este de 13.000 de lei noi. Tot in aceasta zona, Vasile Popeiu achita pentru localul pe care l-a inchiriat 11.000 de lei noi pe luna.
Sursa: Platinum Expert