Ministrul economiei nu ţine cont de obligaţiile asumate faţă de FMI şi împreună cu şeful Oltchim, s-a apucat să negocieze preluarea rafinăriei de la OMV Petrom, un activ care nu a atras interesul niciunui investitor.
Exact când renunţaseră aproape definitiv la ideea că ar mai putea scăpa de povara Arpechim, austriecii de la OMV au primit o veste cum nu se poate mai bună, venită chiar din partea unui înalt oficial al Guvernului. Ministrul economiei, Ion Ariton, l-a invitat pe şeful grupului petrolier OMV, Gerhard Roiss, pentru a-i propune achiziţionarea rafinăriei pe care austriecii au închis-o de mai multe luni din motive de eficienţă.
De altfel, după cum a declarat şi şeful OMV Petrom, Mariana Gheorghe, utilajele din rafinărie erau pe cale de a fi vândute, iar spaţiul rămas liber ar fi fost folosit pentru depozitarea diferitelor materiale. Potrivit estimărilor OMV Petrom, redeschiderea şi tehnologizarea rafinăriei de la Piteşti ar costa cel puţin 250 de milioane de euro acesta fiind, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care compania a refuzat din start orice negociere cu Oltchim, combinat în fruntea căruia se află de două decenii nimeni altul decât Constantin Roibu.
Atât experţii din piaţă, cât şi cei de la OMV Petrom sunt sceptici în ceea ce priveşte puterea Oltchim de a redeschide şi administra rafinăria, având în vedere dificultăţile serioase prin care trece.
Achiziţionarea întregului complex de la Piteşti, redeschiderea rafinăriei şi integrarea lui cu combinatul Oltchim, pe modelul ceuauşist este marele vis al directorului Oltchim, Constantin Roibu. Costurile se ridică la cel puţin 300-400 milioane de euro, au estimat pentru Capital mai mulţi specialişti din domeniu. Dacă statul ar lua rafinăria de la OMV, Roibu va fi principalul beneficiar. Deşi zvonuri au fost multe, nicio companie nu a dorit până acum să cumpere Arpechim, ceea ce demonstrează, o dată în plus, că afacerea nu este deloc fiabilă.
Ce aruncă austrieci cumpără statul
De altfel, Oltchim a cumpărat deja, în urmă cu an, partea de petrochimie de la Arpechim pentru suma de 13 milioane de euro, bani pe care nu i-a plătit integral nici până în acest moment. Cu toate acestea, directorul Roibu continuă să facă presiuni pentru achiziţionarea Arpechim. În plus, datoriile istorice ale Arpechim depășesc 200 de milioane de euro, ceea ce a nu făcut însă ca Roibu să fie îndepărtat.
Mai mult, el ar putea face parte din comisia care va analiza propunerile pentru managerul privat ce ar urma să administreze Oltchim. Din această poziţie, Constantin Roibu ar putea cu uşurinţă să aleagă un om care să continue politica dusă de el sau chiar să aleagă un om de-al lui. Roibu ar conduce astfel în continuare, însă din umbră, combinatul Oltchim. Mai mult, reprezentanţi din Ministerul Economiei au declarat pentru Evenimentul zilei că prin alegerea unui manager privat la Oltchim, privatizarea combinatului ar putea întârzia cu cel puţin şase luni de zile. Conform calendarului de privatizare asumat prin scrisoarea către FMI, combinatul din Râmnicu-Vâlcea ar trebui să treacă sub administare privată în decursul anului viitor.