O clarificare importantă care îi priveşte pe şomeri pe perioada stării de urgenţă vine din partea Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu au obligaţia să se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă, respectiv pentru viza lunară, a anunţat marţi Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).
„Pe perioada stării de urgenţă instituite prin decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a) din legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică”, susţin reprezentanţii AMOFM, care menţionează art. XII (1) din OUG nr.32/2020, care modifică şi completează OUG nr.30/2020, potrivit Agerpres.
Precizări importante de la Victor Picu, preşedintele ANOFM
Recent, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, a venit cu o serie de precizări foarte importante pentru angajatorii care completează cererile pentru şomaj tehnic. Acesta a atras atenţia că indemnizaţia de şomaj pentru luna martie acoperă perioada începând de la data de 16 martie, adică de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă, şi până la sfârşitul lunii.
„După ce am analizat în aceste două zile documentele care au fost depuse a reieşit că calculul pentru suma solicitată este de multe ori greşit. Se solicită mai mult decât un calcul care este făcut conform OUG 30 şi 32. Această greşeală pleacă de la faptul că calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea indemnizaţiei se face pentru o lună întreagă, deşi plata trebuie făcută la 1 aprilie pentru luna martie, deci este o fracţie dintr-un salariu, nu un salariu întreg”, a explicat Picu.