Aceste termene, potrivit datelor transmise de Minister, au fost asumate de autoritățile române în acordurile cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană. ”Autoritățile române sunt ferm decise să respecte aceste acorduri și intenționează să finalizeze procesul de liberalizare până la 1 octombrie 2018 pentru consumatorii casnici și până la 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali.
Prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată de gaze naturale, începând cu data de 1 februarie 2013 și până la data de 31 decembrie 2014, este reglementat prin Hotărârea Guvernului României nr. 22 din 22 ianuarie 2013”, punctează Departamentul pentru Energie.
De asemenea, conform acelorași date, prețurile de achiziție a gazelor naturale din producția internă reglementate de această Hotărâre respectă calendarul de eliminare treptată a prețurilor reglementate la gazele naturale.
În același timp, având în vedere posibilitatea, prevăzută de lege, în cazul în care înaintea sfârșitului anului 2014 va fi o diferență semnificativă între prețul gazului din producția internă și prețul gazului de pe piața europeană care poate afecta stabilitatea pieței, ”Guvernul României analizează măsurile necesar a fi luate în această situație”.
Astfel, un potențial scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicării unor măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali, măsuri pentru care să se obțină în prealabil și acceptul Comisiei Europene.
În cazul în care aceste măsuri nu vor putea fi aplicate în timp util, datorită complexității și duratei necesare obținerii aprobărilor, autoritățile române ar putea avea în vedere, în urma unor analize fundamentate, solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015.
În discuțiile din 2013, FMI a indicat în mod informal că va lua în considerare o astfel de cerere care este fundamentată printr-o analiză atentă. Nicio decizie sau înțelegere cu privire la o potențială extindere nu a fost adoptată. În conformitate cu legea, prețurile gazelor naturale sunt stabilite pe piața reglementată de ANRE.
Clarificări legate de liberalizarea prețului la gaze. Care este scenariul luat în calcul de Guvern?
10 noiembrie 2013, 22:06
Ultima modificare în 11 noiembrie 2013, 00:06
Actuala legislație prevede liberalizarea treptată a regimului stabilirii prețului la gaze naturale pentru ca acest preț să atingă un nivel egal cu prețul gazului din import până la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici și până la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali, este ”prima clarificare privind calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale”, pe care o aduce Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.
Etichete: gaze naturale,
liberalizarea
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook