Clasa politică – o schemă piramidală

Știți ce este aceea o schemă piramidală? Dacă nu ne referim la sistemele de pensii de stat, care funcționează potrivit principiului pay as you go - adică, generațiile active în prezent plătesc pentru cei retrași din activitate - „piramida“ e o schemă Ponzi.

Numele acesteia vine de la Charles (născut Carlo) Ponzi și implică plata unor beneficii pentru primii investitori de la cei care intră în schemă după ei. Asta i-a permis italianul, ce a inițiat o escrocherie cu mărci poștale în America perioadei precriză din anii ’20, să ofere randamente de 50% pe 3 luni, atunci când dobânzile se plasau la 5% pe an. Iar acest sistem, în care e suficient să existe fraierul primordial pentru a putea căpăta contur traficul de încredere, a fost dus la desăvârșire înainte de marea criză din zilele noastre de Bernard Madoff. Acești „ingineri“ financiari și-au dat seama că este suficient să gestionezi lichiditatea ca să nu se prăbușescă baza piramidei. Dar, cu precizarea că astfel de construcții nu au cum să reziste pe timp de criză, deoarece marile depresiuni se caracterizează tocmai prin probleme de lichiditate, ceea ce face să nu se poată perpetua schemele piramidale. Și sigur că și în România s-a întâmplat la fel ca în Statele Unite, de unde s-a „importat“ schema lui Carlo Ponzi perfecționată de Bernard Madoff, dar n-aș vrea să-l nominalizez nici pe cel ce a inițiat-o, nici pe aceia care l-au ajutat, să-i lăsăm să doarmă liniștiti. Important este numai că, de regulă, scheme de acest fel se soldează cu scandaluri, ce duc la trierea și eliminarea din viața economică a celor cu moralitate îndoielnică.

Nu și la noi însă, unde în loc să se întâmple acest lucru, cei blamali sunt promovați. După care „modelul“ e preluat fără a plăti franciza de clasa politică, în interiorul căreia acced oameni cu grave carențe de ordin etic. Cu alte cuvinte, după ce se găsește o persoană de încredere, schema Ponzi îi propulsează pe următorii, până când comportamentul vicios face masa critică. Și fiindcă schema inspirată de italian n-a fost penalizată în România s-a construit o clasă politică pe sistemul ei. Una în care au fost premiați aceia ce meritau să fie pedepsiți. Recapitulez, schema Ponzi reprezintă un abuz de încredere, care, la noi, n-a fost sancționat. Iar când clasa politică a observat că nu se întâmplă nimic, nu e nimeni tras la răspundere, pe asta și-a bazat dezvoltarea. A văzut că dacă ești escroc acest lucru îți permite ascensiunea. De aceea se poate vorbi, în momentul de față, de o clasă politică ce se con­fundă cu schema piramidală ce o promovează, care își propulsează reprezentanții în toate in­stituțiile, potrivit algoritmului.

IONUȚ BĂLAN, 
analist economic